Novosti
U OSIJEKU OTVOREN URED PANNON EGTC-A

Hrvatske i mađarske županije zajedničkim projektima do novca iz europskih fondova
Objavljeno 23. siječnja, 2019.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, predsjednik Skupštine Županije Baranja Zoltan Madaras i direktor Pannon EGTC-a Andras Gondoc zajednički su u utorak u Osijeku u prostorijama Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje otvorili ured Pannon EGTC-a (Europske grupacije za teritorijalnu suradnju).


Grupacija Pannon EGTC osnovana je 2010. godine zbog jačanja i unaprjeđivanja društvenog i gospodarskog razvoja koji se temelji na prekograničnoj, transnacionalnoj i međuregionalnoj suradnji između država članica te njihovih regionalnih i lokalnih vlasti. Članice Pannon EGTC-a su jedinice lokalne i regionalne samouprave, sveučilišta te druge javne institucije s područja Hrvatske, Slovenije i Mađarske.


- Među prvim hrvatskim članicama ove organizacije bila je Općina Antunovac kojoj je na čelu tada bio župan Anušić, a danas možemo reći da su sve pogranične hrvatske i mađarske županije članice EGTC-a - rekao je prilikom otvaranja ureda direktor Pannon EGTC-a Andras Gondoc.


- Riječ je o nizu projekata, no u ovom trenutku izdvojio bih samo neke koji su najvažniji kao što je spajanje Osijeka i Pečuha autobusima na električni pogon što će biti financirano iz fondova Europske unije. Govorili smo i o razvoju turizma, zajedničkim nastupima, brendiranju i predstavljanju svih manifestacija koje se događaju na području naših županija. Tu su i infrastrukturni projekti poput mostova, novih graničnih prijelaza, cesta i svega onog što možemo razvijati kroz fondove EU-a - najavio je aktivnosti novootvorenog ureda Anušić.


- U uredu će raditi jedna osoba koja će biti plaćena preko fondova EU-a te će zajedno sa Županijskom razvojnom agencijom i našim Upravnim odjelom za EU fondove i investicije raditi na realizaciji brojnih projekata. Ono što je bitno naglasiti, Pannon EGTC može koristiti sve fondove, što će nam bitno povećati mogućnosti - dodao je Ivan Anušić.
- Moram reći da je vrlo lako raditi s partnerima koji jednako kao i mi žele raditi na boljitku svoje županije. Već prilikom našeg prvog susreta stekao sam dojam da je župan Anušić čovjek od djela i zato mi je izuzetno drago što ćemo međusobno surađivati u raznim područjima, od kulture, sporta, gospodarstva, odnosno svega onog što će stanovnicima naših županija život učiniti ugodnijim - poručio je župan Županije Baranja Zoltan Madaras. I. Alilović
Jedan od projekata bit će spajanje Osijeka i Pečuha autobusima na električni pogon
Najčitanije iz rubrike