Osijek
IZVANREDNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Porez po turističkom ležaju ostaje 300 kn
Objavljeno 23. siječnja, 2019.
Ispravljena nepravda - Josipovac je s 200 kn spušten u razred prigradskih naselja u kojima je porez po ležaju 150 kuna

Kako bi izbjegao mogućnost da visina paušalnog poreza po krevetu na području grada Osijeka skoči s dosadašnjih 300 kuna na 750 kuna, gradonačelnik Ivan Vrkić sazvao je u utorak izvanrednu, 15. sjednicu Gradskog vijeća sa samo jednom točkom, a to je bila upravo ona vezana uz Odluku o visini ovog poreza.

Jednoglasna odluka
Naime, Vlada RH od ove je godine prvi put dopustila jedinicama lokalne samouprave da odrede visinu ovog poreza za iznajmljivače kreveta u turističke svrhe, a zapravo je ova mogućnost posljedica izmjena Zakona o porezu na dohodak, usvojenih još prošle godine. Tako je jučer 29 nazočnih vijećnika jednoglasno usvojilo odluku da iznos ovog poreza ostane jednak onome kakav je bio i do sada, odnosno 300 kuna godišnje po turističkom ležaju u gradu Osijeku i 150 kuna za iznajmljivače u prigradskim naseljima. Na ovoj je sjednici ispravljena i nepravda koja je odlukom Ministarstva turizma donesena još 2009. godine, a prema kojoj samo Josipovac ima viši porez od ostalih prigradskih naselja, pa je na tom području porez po ležaju iznosio 200 kuna. Za ispravak ove nelogične odluke iz Zagreba izborio se vijećnik Mario Galić iz redova Mosta, koji je priložio amandman na odluku Vijeća, a kojim se i Josipovac stavlja u razred mjesta u kojima je porez po ležaju 150 kuna. S ovim su se amandmanom jednoglasno složili svi vijećnici.

U gradski proračun
Inače, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu David Krmpotić objasnio je i kako se Grad za sada nije odlučio ni za snižavanje, ni za podizanje ovog iznosa na području Osijeka zbog toga što se čeka detaljan presjek stanja vezan uz područje turističkih iznajmljivača, a koje se u sljedećih nekoliko mjeseci obvezao dati Ceh iznajmljivača.

- Što se tiče utjecaja na gradski proračun, to je iznos od oko 350.000 kuna koji se svake godine slije od ovog paušalnog poreza u gradsku blagajnu. Obveznici su ovog poreza sve osobe koje imaju prebivalište u gradu Osijeku, što znači da se konkretno smještajne jedinice ne moraju nalaziti na osječkom području. Nema potrebe za povećanjem, uz to, u razgovoru s Cehom iznajmljivača dogovoreno je da će se polovinom ove godine napraviti presjek stanja s Udrugom iznajmljivača i da će se onda eventaulno ići s izmjenama - naglašava Krmpotić.

Inače, predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega sljedeću, 16. sjednicu Gradskog vijeća s redovitim rasporedom najavio je već za 4. veljače.

Nefreteta Z. Eberhard
KRMPOTIĆ: DOPRINOS TURISTIČKOJ DJELATNOSTI
- Riječ je o paušalnom porezu na dohodak po krevetu, a obveznici su poreza na dohodak i svi ostali iznajmljivači koji se ne bave turističkom djelatnosti, što također treba uzeti u obzir. Znači, kada primjerice iznajmljujete stan na Vijencu studentima, platit ćete porez na dohodak između 1200 i 1500 kuna, a ako ga iznajmite u turističku djelatnost i prijavite dva ili tri kreveta, platit ćete samo 600 ili 900 kuna poreza. To znači da se sadašnjim iznosima poreza već dao određen doprinos turističkoj djelatnosti, a jasno da ćemo mi gledati nakon izvješća s terena u kojem smjeru korekcija ovih iznosa poreza treba ići i o tome odluku onda donijeti na nekoj od sljedećih sjednica Vijeća - najavio je Krmpotić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike