Crna kronika
PRIJAVLJENA 31 TVRTKA

Oštetili državu za 3,3 milijuna kuna
Objavljeno 23. siječnja, 2019.
VIROVITICA - Nevjerojatnih 5396 krivotvorenih računa u 31 tvrtki i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) otkrila je policija u Virovitičko-podravskoj županiji.

- Nakon provedenih provjera računa u koje su bile uključene mjerodavne službe i dvije tvrtke, kod 31 poslovnog subjekta potvrđene su sumnje u korištenje krivotvorenih gotovinskih ulaznih računa, koji glase na izdavatelje navedenih dvaju tvrtki s područja Zagreba i Požege, od kojih su osam trgovačka društva, osam obrta te 15 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem ukupno je evidentirano 67 kaznenih djela utaje poreza ili carine, kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, 56 kaznenih djela krivotvorenja isprave te sedam kaznenih djela na temelju odredbi Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Ukupna utvrđena materijalna šteta počinjena državnom proračunu Republike Hrvatske iznosi 3.352.001,39 kuna. Kod obrađenih poslovnih subjekata utvrđeno je ukupno 5396 krivotvorenih ulaznih računa - doznajemo od Josipa Štajdohara, glasnogovornika Policijske uprave virovitičko-podravske.

Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici podneseno je ukupno 27 kaznenih prijava protiv 29 fizičkih osoba, među kojima su i dvije osobe koje se terete za sastavljanje i distribuiranje krivotvorene dokumentacije te protiv sedam pravnih osoba – trgovačkih društava. Policajci Službe kriminalističke policije PU virovitičko-podravske istragu su provodili prošle godine, od ožujka do kraja studenoga.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako je šteta od gospodarskog kriminala i korupcije u Hrvatskoj lani iznosila više od 2,2 milijarde kuna (2,256.063.787,00 kn), što je 50 posto više u odnosu prema godini prije (1.585.938.078,00 kuna). Usporedbe radi, riječ je o iznosima koji su dvostruko veći od, primjerice, proračuna Grada Rijeke za 2017. u iznosu od 1,059 milijardi kuna, ali i gotovo šest puta više od proračuna Grada Pule za istu godinu (386,6 milijuna kuna). Na prvom mjestu po broju prijavljenih gospodarskih malverzacija i po visini štete bili su Grad Zagreb i okolica s prijavljenih 1400 gospodarskih malverzacija, pri čemu je pojedinačno zagrebačka regija lani premašila 1,5 milijardi kuna ‘ceha‘ od gospodarskog kriminala, koliko je godinu prije bio izračun gubitaka za cijelu Hrvatsku.S.Lacić
Policija je tijekom višemjesečne akcije otkrila nevjerojatnih 5496 krivotvorenih računa
29

osoba prijavljeno je zbog krivotvorenih računa
Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

Najčitanije iz rubrike