Kultura
IZLOŽBENI ČETVRTAK

U galerijama HDLU otvorenje triju izložbi
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
ZAGREB - U četvrtak, 24. siječnja u 19 će sati u galerijama zagrebačkog HDLU-a biti otvorene čak tri izložbe: u galeriji Prsten izložba finalista međunarodnog natječaja YICCA 2018., u galeriji Bačva međunarodna skupna izložba U planinama, a u galeriji PM samostalna izložba Marcela Bačića - Crtovlja.

Glavna kustosica izložbe finalista natječaja YICCA je Leila Topić. Cilj natječaja je promicanje odabranih umjetnika, pružajući im priliku predstaviti se na međunarodnom tržištu suvremene umjetnosti. Međunarodni karakter čini natječaj izuzetnom prilikom za umrežavanje umjetnika s kritičarima, kustosima, galeristima te javnim i privatnim umjetničkim institucijama.

- Tragovi političkog, tragovi prirode Umjetnici u ovogodišnjem izložbenom projektu YICCA-e uglavnom se bave pitanjima što zapravo znači pojam "prirode" u 21. st., u doba koje nazivamo antropocen. Čini se da brojne pripovijesti i tematske izložbe upravo s temom antropocena sve češće odvlače pozornost od ključnih pitanja poput onih o nasljeđima imperijalizma, odnosima moći ili o geopolitičkim situacijama. No, upravo su spomenuti čimbenici proizveli svijet u kojem je raspodjela koristi i bogatstva, odnosno nevolja i neimaštine duboko i radikalno iskrivljena. Većina stručnjaka ističe kako su uzroci globalnih ekoloških promjena sociogenetski, a ne antropogenetski - piše Leila Topić.

Izložba U planinama sljedeća je etapa istoimenog projekta, koji uz konferenciju i skupni, rezidencijski boravak na Velebitu, a zatim i rezidencijalni boravak u švicarskim i austrijskim Alpama, izložbu u Galeriji Shed im Eisenwerk, završava izložbom u Galeriji Bačva.

Marcel Bačić će se predstaviti ciklusom crteža na notnom papiru, kontinuirano stvaranih od 2014. do danas. U ciklusu Crtovlja umjetnik je koristio morfologiju notnog papira na kojem su otisnuti nizovi pravilno razmaknutih horizontalnih linija koje formiraju sama crtovlja: usporedne nizove od pet jednako razmaknutih crnih i sivih linija. Crtačke intervencije na notnom papiru različitog su intenziteta, gustoće i boja. N.Vek.
Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike