Regija
PRODAJA NEKRETNINA NA ISTOKU

Županja najskuplja, Vukovar najjeftiniji
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
U agencijama kažu kako je sve više građana prisiljeno prodavati zbog dugova i preživljavanja, no teško nalaze kupca
VINKOVCI

U mnogim selima istoka Slavonije mogu se vidjeti natpisi kako se kuća prodaje i ti natpisi stoje godinama, što govori kako nema zanimanja za njih.

Nije ništa bolje ni sa stanovima, iako su oni traženiji od obiteljskih kuća pa im je i cijena osjetno viša. Od početka ove godine porez na promet nekretnina smanjen je s četiri na tri posto, ali Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama, drži kako to neće utjecati na povećanje ili smanjenje kupnje nekretnina.

- Dobro je što ćemo imati točnije podatke u bazi Porezne uprave i e-nekretninama, a time i bolji uvid u cijene i realna kretanja na tržištu nekretnina – pojašnjava Vujović i dodaje kako je trenutačna situacija na tržištu dobra, rastom BDP-a rastu i cijene stanova, kamate na kredite su niske, a sve to više ide na ruku prodavateljima, nego kupcima. Agencije za posredovanje u prodaji nekretnina kažu kako je sve više građana prisiljeno nekretnine prodavati iz nužde zbog vraćanja dugova i preživljavanja, no teško je naći kupca.

Prosječna cijena kvadrata stana u Osijeku je 963 eura, i za četiri posto je viša u odnosu prema 2017., u Vinkovcima je 450 do 800 eura, a u Vukovaru su stanovi znatno jeftiniji i može ih se naći i za oko 300 eura po kvadratu.

- Teško je reći točnu cijenu po kvadratu jer ona ovisi o mnogo toga, ponajviše od lokacija i uređenja. U pravilu, što je stan manji to je skuplji, isto se odnosi i na kuće. Najjeftinija kuća koju sam prodala u prošloj godini koštala je samo 159 eura po kvadratu, kuća je useljiva, nova, od 94 kvadrata, no nema grijanje ni klimu, samo ono osnovno, zato je i jeftina. Najskuplja kuća koju sam prodala lani imala je 68 kvadrata, i koštala je 477 eura po kvadratu. Imala je klimu, centralno, svu opremu. Sa stanovima je ista situacija kao i s kućama, što su manji, to su skuplji. Naprimjer, najskuplji stan koji sam prodala prošle godine imao je samo 31 kvadrat, opremljen klimom, novim namještajem i svom dodatnom opremom i koštao je 543 eura po kvadratu. A najjeftiniji 65 kvadrata, useljiv, no nije bio opremljen i zato je koštao 313 eura po kvadratu – kaže Ružica Dufek, agentica za nekretnine iz Agencije za promet nekretninama Vukovara.

U vinkovačkoj agenciji Procella Nekretnina kažu kako je cijena stanova u Vinkovcima od 450 do 800 eura po kvadratu, novogradnja je možda skuplja, no oni ju u pravilu ne prodaju. Stanovi, primjerice, u Zagrebačkom bloku su najjeftiniji, kreću se od 450 eura po kvadratu, a Lapovci i Kolodvor kvart najskuplji su i kreću se od najmanje 750 eura po kvadratu jer cijene ovise najviše o lokaciji, kvartu, udaljenosti od središta grada, od trgovačkih centara, javnog prijevoza, tržnice. Kuće su upola jeftinije i može ih se naći i za 300 eura po kvadratu. Ocjenjuju kako je cijena stanova i kuća u vinkovačkom kraju u prošloj godini, u odnosu prema 2017., uglavnom nepromijenjena.

Miroslav Flego
Za stan u Županji 950 eura za kvadrat
U Županji su nekretnine skuplje nego u Vinkovcima, pogotovo u odnosu na Vukovar gdje su cijene trostruko niže. Prošle godine kuće u županjskom kraju prodavale su se po 280 do 820 eura po kvadratu, ovisno o lokaciji i opremljenosti te površini okućnice, a stanovi od 800 do 950 eura. Primjerice, stan u središtu Županje od 55 kvadrata prošlog ljeta se prodavao za 950 eura po kvadratu. Zbog blizine autoceste i graničnog prijelaza, poslovni prostori se nude i po 1250 eura po kvadratu, a građevinska zemljišta od 10 pa sve do 100 eura kvadrat.
Ružica Dufek, agentica za nekretnine iz Agencije Vukovarka

Teško je reći točnu cijenu po kvadratu jer ona ovisi o mnogo toga, ponajviše od lokacija i uređenja. U pravilu, što je stan manji to je skuplji, isto se odnosi i na kuće.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike