Osijek
STUDENTSKI ŽIVOT IZ RAZLIČITIH PERSPEKTIVA

Andrej Oršolić, Orašanin u Osijeku: U Osijeku život jeftin, a studiranje kvalitetno
Objavljeno 21. siječnja, 2019.

Istraživao sam i uspoređivao programe i zaključio da je Hrvatska puno kvalitetnija što se tiče obrazovanja i izbora studija, pogotovo u odnosu prema Orašju, pa i cijeloj BiH. Osijek mi je bio prva opcija. Vodio sam računa o tome da studij bude kvalitetan, a mjesto studiranja i financijski pristupačno meni i mojim roditeljima. U igri su prvotno bili Zadar i Zagreb, ali su blizina i jeftiniji život prevagnuli – kaže dvadesetogodišnji Andrej Oršolić iz Orašja, student druge godine preddiplomskog studija Psihologija na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Andrej je tek jedan od mnogih studenata iz Bosanske Posavine na osječkom sveučilištu. "Iako je generalno Orašje dosta jeftinije od Osijeka, ne mogu reći da se cijene drastično razlikuju, osim kada je riječ o piću i duhanu, ali, svakako, sve što mogu, kupim u Orašju. Hranim se najčešće u Gaudeamusu, iako nije baš najzdravije, jela su raznovrsna i cijene pristupačne." S pronalaskom stana nije imao problema. "Kad sam upisivao fakultet, sestra je baš diplomirala, tako da sam se uselio u njezin stan. Riječ je o garsonijeri, dvadesetak minuta od centra. Blizu je i faks, i menza. I cijenom sam zadovoljan. Stanarina je 1000 kuna, vlasnica je ništa nije povećavala. S režijama me stan mjesečno košta oko 1400 kuna, što je sasvim u redu. Sve skupa, sa stanom, hranom i drugim troškovima, za studiranje ode oko 3000 kuna mjesečno." Andrej zbog rasporeda predavanja ne uspijeva pronaći studentski posao, no nada se da će mu obveze, kada bude na višim godinama, to dopustiti kako bi bar malo pripomogao roditeljima. "Trenutno primam stipendiju Županije Posavske od 150 maraka mjesečno, što je oko 600 kuna. Ali namjeravam aplicirati na sljedeći natječaj za sveučilišnu stipendiju."

Andrej ima mnogo prijatelja iz Orašja u Osijeku, no sklopio je i nova prijateljstva s Osječanima. Osim što se druže na faksu, vrijeme vole provoditi i privatno, najčešće u izlascima nakon položenog kolokvija. "S društvom iz Osijeka češće odem u Tufnu, a s ekipom iz Orašja u Q club. Moram priznati da se noćni klubovi ovdje gotovo ne razlikuju od onih u Orašju, gdje se puštaju narodnjaci i folk. Ali u Osijeku se potroši puno više za izlazak. U Orašju, primjerice, deset kuna platit ćete pozamašnu količinu piva, a u Osijeku za 15 kuna dobijte najjeftinije i znatno manju količinu." No iz oba grada mnogo mladih odlazi. "Osobno se generalno vidim u Hrvatskoj, ne bih se vratio u Bosnu, mislim da ovdje imam bolje prilike", zaključuje budući psiholog. J.Pejaković
Možda ste propustili...

OKUPILA SE GENERACIJA OSMAŠA

Tri razreda opet na okupu

MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA NA LIJEVOJ OBALI

Prvosvibanjsko druženje uz grah, roštilj i dobro društvo

Najčitanije iz rubrike