Mozaik
ODRŽANO 20. ZIMSKO SPREMANJE

U Antinu prikazana ljepota zimskog crkvenog ruva
Objavljeno 21. siječnja, 2019.
Nagrađeni: Marija Lučić iz Sikirevaca, Marijana Suhić iz Sarvaša i Dario Novoselac iz Strošinaca

Marija Lučić iz Sikirevaca najbolje se predstavila u kategoriji cura, Marijana Suhić iz Sarvaša (nošnja Sonta) u kategoriji snaša te Dario Novoselac iz Strošinaca u kategoriji momaka, epilog je to jubilarnog 20. Zimskog spremanja - revije cura, snaša i momaka odjevenih isključivo u tradicijsko zimsko ruvo, a koja se održala u velikom šatoru ispred crkve sv. Antuna u Antinu.

Ove godine bila je zadana tema, tako da su natjecateljice i natjecatelji morali biti spremljeni u zimsko crkveno ruvo, a sama manifestacija započela je još 1999. na inicijativu predsjednika KUD-a "Lela i Vladimir Matanović" Stjepana Belića i otad se održava neprekidno, prvo na sam dan, a potom na uočnicu Sv. Antuna Pustinjaka, zaštitnika stoke i antinačkog malog kirbaja. Manifestacija Zimsko spremanje održana je u nazočnosti Željka Matanovića, načelnika općine Tordinci, Andrije Matića, predsjednika Zajednice KUD-ova, vlč. Dejana Bubala, župnika Župe Presvetog Trojstva Tordinci, Stjepana Krekmana, dekana Vinkovačkoga dekanata i župnika župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu, saborskih zastupnika te mnogih uzvanika i posjetitelja. Revija je bila natjecateljskog karaktera, a iz godine u godinu sve je teže odabrati natjecatelje koji su se najbolje predstavili. Ocjenjuje se niz segmenta, koji u konačnici daju ukupnu ocjenu za pojedinog natjecatelja ili natjecateljicu.

- Ove godine imali smo zadanu temu, tako da nije bilo samo Zimsko spremanje, nego zimsko spremanje za crkveni god, sve ono što su naši stari nosili u vrijeme crkvenog goda, ali u narodnom ruvu. Vidjeli smo da postoji dosta rekonstrukcija tih narodnih nošnji, ali postoji i dobro očuvanih starih nošnji. Puno toga može se vidjeti na ovakvim manifestacijama, kojima je cilj prvenstveno očuvanje običaja i tradicije - rekao je Danijel Šota, predsjednik prosudbenog povjerenstva. U reviji snaša predstavile su se: Jasminka Mihalj (Velika Kopanica), Anita Đipanov-Marijanović (Bački Monoštor, Vojvodina), Dijana Janečić (Voćin), Ivana Vučevac Mrkonić (Prkovci), Marija Birtić (Velika Kopanica) te Marijana Suhić (Sarvaš, nošnja Sonta). Najbolje se predstavila Marijana Suhić (Sarvaš, nošnja Sonta), drugo mjesto osvojila je Anita Đipanov-Marijanović (Bački Monoštor, Vojvodina), a treće mjesto osvojila je Jasminka Mihalj (Velika Kopanica).

U reviji momka predstavili su se: Danijel Kolarević (Stari Mikanovci), Dario Novoselac (Strošinci), David Ferić (Novi Perkovci), Milorad Stojnić (Bački Breg, Vojvodina), Matej Eror (Kaniža), Miroslav Šarić (Našice, nošnja Feričanci), Davor Francuz (Bački Monoštor, Vojvodina), Mislav Matišić (Draž). Najbolje se predstavio Dario Novoselac (Strošinci), drugo mjesto osvojio je Danijel Kolarević (Stari Mikanovci), a treće mjesto osvojio je Mislav Matišić (Draž).

U reviji cura predstavile su se: Marta Nikolić (Andrijaševci), Marija Lučić (Sikirevci), Melani Nikolić (Donje Novo Selo), Ena Fligić (Slobodnica), Marina Gregić (Vuka) i Marija Ferić (Novi Perkovci). Najbolje se predstavila Marija Lučić (Sikirevci), drugo mjesto osvojila je Marija Ferić (Novi Perkovci), a treće mjesto osvojila je Marina Gregić (Vuka).

U kulturno-umjetničkom programu na jubilarnom Zimskom spremanju u Antinu nastupili su: Tamburaški sastav "Zvona", Muška pjevačka skupina ‘‘Paorija‘‘ Tordinci, Ženska pjevačka skupina ‘‘Tkanica‘‘ Vinkovci, KUD ‘‘Žeravac‘‘ iz Slavonskog Broda, KUD ‘‘Perkovčani‘‘ iz Novih Perkovaca, a održana je i posebna revija Tomice Ergotića iz Velike Kopanice, stalnog sudionika Zimskog spremanja.

Jubilarno Zimsko spremanje završilo je na najljepši mogući način velikim šokačkim kolom te koncertom Krunoslava Kiće Slabinca koji je rasplesao posjetitelje u prepunom šatoru u Antinu.

Mario Kokaj
finale
UZ ŠOKAČKO KOLO I KIĆU SLABINCA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike