Mozaik
NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Pet eura. Toliko trebate izdvojiti od četvrtka ako želite kao turist na jedan dan ući u Veneciju. To je prvi takav slučaj u svijetu, a gradske su ga vlasti objasnile kako je namijenjen smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma. Turiste će na ključnim lokacijama kontrolirati inspektori. Zanimljivo će to izgledati.

Prošle je godine 3,2 milijuna turista prespavalo bar jednu noć u povijesnom središtu grada, ali deseci tisuća drugih slijevali su se na uske gradske ulice tijekom dana, često s kruzera, kako bi razgledali znamenitosti, uključujući Markov trg i most Rialto. Cilj uvođenja ulaznica poticanje je jednodnevnih izletnika da dođu u manje frekventnim razdobljima kako bi se pokušalo prorijediti najveće gužve. U početku će ulaznice biti potrebne samo za 29 ‘udarnih‘ turističkih dana tijekom 2024., uglavnom vikendima od svibnja do srpnja. Hoće li ovakva mjera postići rezultate, pomno će se pratiti u drugim turističkim odredištima diljem svijeta koja se teško nose s masovnim turizmom.

O sustavu naplate ulaznica dugo se raspravljalo, ali je primjena više puta odgođena zbog zabrinutosti da bi ozbiljno smanjila turističke prihode i ugrozila slobodu kretanja. Oporbeni gradski vijećnici tvrde da ovoga neće biti nikakve koristi. "Pedeset eura je moglo pomoći", rekao je jedan od njih, Gianfranco Bettin. Gradonačelnik Venecije obećao je da će novi sustav biti nametnut "nježno", bez strogih kontrola i čekanja u redovima na ulaznicama, odbacivši nagađanja da će grad postaviti prepreke ili kontrolne točke na ulicama. Turisti koji nemaju ulaznicu bit će upućeni kako da je kupe, ali bi mogli riskirati novčane kazne u rasponu od 50 do 300 eura ako se ogluše. M.Bu./H
Najčitanije iz rubrike