Regija
NOVI CIKLUS ZELENOG CERTIFICIRANJA

Kupci traže proizvode uzgojene na domaćim imanjima
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
ŽUPANJA

Gradska tvrtka Čistoća Županja održala je licitaciju prodajnih mjesta na gradskoj tržnici za koja se javilo 20-ak zainteresiranih prodavača.

- Voljeli bismo kada bi na tržnici bilo još više prodavača, ali svjedoci smo kako ih je sve manje, kao i kupaca. No tržnica je i dalje mjesto na koje srijedom i subotom prijepodne građani rado dolaze - kazala je rukovoditeljica u Čistoći Županja Manda Đurić. Pozvala je sve vlasnike OPG-ova koji do sada nisu ishodili zelene certifikate da im se jave do kraja veljače.

- I ove ćemo godine nastaviti sa zelenim certificiranjem jer i prodavači koji uzgajaju povrće i voće, ali i nude suhomesnate proizvode, jaja i drugo žele da kupci znaju kako je sve to uzgojeno i proizvedeno na njihovim imanjima, dakle domaće je, a to je ono što kupci traže - istaknula je. Čistoća Županja je od 1. siječnja 2017. članica Udruge hrvatskih tržnica i preuzela je projekt "Proizvod hrvatskog seljaka". Proizvođačima s područja županjske Posavine prošle godine uručila je 24 zelena certifikata čime su svoje domaće proizvode koje prodaju na županjskoj tržnici i službeno označili. Kupci tako znaju da kupuju kvalitetan proizvod proizveden na tome području, izravno od proizvođača, svojih susjeda i ljudi iz okolice. Certificiranje proizvođačima donosi dodatnu korist i pogodnost u promoviranju njihovih proizvoda i u financijskom smislu.

Moraju proći edukaciju i zadovoljiti sve uvjete propisane pravilnikom. M.L.O.
Zaštita od nelojalne konkurencije
Cilj je projekta certificiranih seljačkih tržnica, osim promocije domaćih proizvoda, pomoć malim i srednjim OPG-ovima u rastu proizvodnje i jačanju kvalitete proizvoda te zaštita od nelojalne konkurencije. Za potrošače je u isto vrijeme svaki certifikat jamstvo podrijetla, kvalitete i svježine proizvoda, kao i upotrebe tradicionalnih tehnoloških postupaka uzgoja i prerade. U 2017. Čistoća Županja dodijelila je 18, a lani šest certifikata više. Certificirani proizvođači dobivaju žute majice te zelene pregače i kape s prepoznatljivim logom.
Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike