Regija
SVE STARO, NIŠTA NOVO

Steveov englesko-slavonski pub na rubu Andrijaševaca
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Naziv puba “White Boar” birano je internetski - bijeli vepar na grbu je Richarda III.
ANDRIJAŠEVCI/VINKOVCI

Usred tišine slavonske ravnice, na rubu sela Andrijaševaca u okolici Vinkovaca i tek 200-tinjak metara od lijenog Bosuta, niknuo je - engleski pub, na imanju Stevea Gaunta (62), "engleskog Hrvata" koji već 27 godina ima vinkovačku adresu. Steve kaže da, iako izgleda poput engleskih, pub je od podruma do krova nastao od slavonskih materijala - stare cigle i crijepa, hrastovih greda i dasaka....

Imanje Gauntovih nema neko posebno ime, običavaju reći da idu na "bijelu kuću", a cijela osmeročlana obitelj ponosna je na vlastiti "komadić mira", u čijem su nastajanju svi sudjelovali.

- To je bilo za mene doslovce ravno fantaziji, imati svoj komad zemljišta u Hrvatskoj! I sretan sam zbog toga! U Engleskoj je to nemoguće, osim za one bogate - kazuje Steve koji je omanju parcelu kupio, sasvim slučajno, 2013. godine da bi potom imanje i proširio, no koliko je veliko "nije mjerio".

- Slušajte taj mir, volim to mjesto zbog tišine. Tek koji put na dan prođe vlak obližnjom prugom - reći će, pričajući kako je pub, nastao od stare slavonske kuće, mjesto gdje mu dođu prijatelji, sa svih strana svijeta. To je, dodat će, osobni prostor "za dušu", za povremena druženja, koji pak inače ne funkcionira kao uobičajeni lokali, iako možda, kaže, jednog dana otvori obrt... Zanimljivo je da se ime puba biralo na internetu, a najviše "lajkova" dobio je prijedlog "White Boar" (bijeli vepar) pa takav naziv i stoji pred tim englesko-slavonskim objektom na kojem su dvije zastave, ona Republike Hrvatske i zastava Yorkshirea, engleske regije iz koje Steve Gaunt dolazi. Objasnit će pritom kako se bijeli vepar nalazio na grbu Richarda III.

- Bio je to zadnji engleski kralj koji je poginuo u bitki, u 14. stoljeću. A i živio je u mom Yorkshireu - navodi Steve, koji je i svom psu koji slobodno uživa na seoskom imanju, mladom hrvatskom ovčaru što mu je dolutao i postao ljubimcem, nadjenuo neobično ime. Pas se zove King William IV. zbog "iste crne, kovrčave frizure".

U "White Boaru" pregršt je neobičnosti.

- Sve je staro, ništa novo - kaže Steve. Pod od starog biber-crijepa i šank od slavonskog hrasta s jedne, a s druge strane kositrene krigle za pivo - od kojih jedna potječe iz 1820. godine - tipične za engelsko podneblje i zvono kakvim se u tamošnjim pubovima označava zadnja runda prije zatvaranja.

- Imam englesko pivo i slavonsku šljivovicu - domeće Steve, pokazujući boce raznih engleskih piva, ali i vinkovačko pivo Valens. Priča i zgodu kako su u podu kupaonice, s betonom, i brojne (ispijene, dakako) pivske boce što se u Engleskoj, kaže, koristi kao toplinska izolacija. Na zidovima su i slavonski i engleski motivi, ulazna vrata rađena su od starih hrastovih dasaka, a sve okruženo zelenilom.

Pub je tek jedan dio imanja na kojem radovi neprestano traju jer Steve ima pregršt ideja koje, međutim, traže i vrijeme i novac. Jedna od njih je proizvodnja cidera (jabučnog vina) pa trenutačno eksperimentira sadnjom i hrvatskih i engleskih sadnica jabuka, dok su u nasadu neizostavne, dakako, i šljive. Na imanju je i mala "bijela kuća" u kojoj zna boraviti, i nadstrešnica s roštiljem. A sve je to Steve, uz pomoć obitelji, prijatelja i susjeda, sam gradio polako i strpljivo. Kazat će da je u životu radio razne poslove, od turističkog menadžera do fotoreportera, a sada je naučio i poneke tajne zidarskih majstora.

Steve je inače u Hrvatsku došao 1991. i bio hrvatskim braniteljem, a u Vinkovcima živi "duže nego što je živio u Engleskoj". Još jedna zanimljivost priče jest i da su u susjedstvu imanja Gauntovih, u andrijaševačkom ataru, još - tri Engleza. Steve kaže kako su se njegovi prijatelji Dean, Danny i Gordon zaljubili u Slavoniju i odlučili i sami kupiti male parcele kako bi u tu oazu mira, gdje rado kušaju šljivovicu i obožavaju hrvatske pse ovčare, mogli doći na odmor.

Sanja Butigan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike