Osijek
UNIKOM SKLOPIO UGOVOR

Nova dvorišta za razvrstavanje u Gornjem gradu i Retfali, u pripremi i Donji grad
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
Reciklažna će se dvorišta graditi u Retfali i Gornjem gradu. Investicija vrijedna 5,5 mil. kn

Dogradonačelnik je Boris Piližota potpisao ugovor sa Zoranom Škorićem, direktorom Osijek-Koteksa, za gradnju dvaju reciklažnih dvorišta u Gornjem gradu (prekoputa Remixa) i Retfali (prekoputa bivšeg MD Profila) te najavio kako su u tijeku i pripreme za početak gradnje i trećega, u Donjem gradu, iza Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića. Vrijednost bi tih poslova s PDV-om iznosila gotovo 12 milijuna kuna, s tim da se iz gradskog proračuna za tu investiciju izdvaja 1,8 milijuna kuna.

Škorić je napomenuo kako im nije nikakav problem to sagraditi u šest mjeseci, jer već imaju iskustva s gradnjom takvih objekata. "Vrijednost je ovih dvaju ugovorenih dvorišta približno 5,5 milijuna kuna bez PDV-a. Nadam se da će meteorološki uvjeti biti takvi da budemo vrlo brzo uvedeni u posao kako bismo u dogovorenom roku predali dvorišta investitoru, odnosno Gradu i Unikomu na upravljanje", izjavio je Zoran Škorić.

- S četiri reciklažna dvorišta (uz ono koje je već napravljeno na Jugu II), koja su nam zakonska obveza s obzirom na veličinu grada, odnosno broj stanovnika, pokrit ćemo grad. Tako ćemo moći prikupljati mnogo više otpadnih fragmenata nego na ekootocima koji se nisu pokazali previše učinkoviti. Nova su reciklažna dvorišta projektirana tako da smo u njima isplanirali mogućnost za odvojeno prikupljanje 48 fragmenata otpada, dakle, riječ je o najmodernijem sustavu selektiranja. Projektirali smo i na vrijeme prijavili ove projekte da što manje troškova ide na teret naših sugrađana, pa će Grad ukupno nepovratno dobiti 10,3 milijuna kuna, a tek 1,8 milijuna kuna je udio Grada Osijeka u investiciji sva tri reciklažna dvorišta - pojasnio je osječki dogradonačelnik Boris Piližota.

Dodao je kako očekuje da će se ta usluga, nakon što se sagrade reciklažna dvorišta, još više koristiti nego što je to danas kada je na raspolaganju samo jedno, jer građanima će biti bliže i dostupnije donijeti i selektirati otpad.

Darko Pejić
MOBILNO ZA PREDGRAĐE
Direktor gradske komunalne tvrtke koja će upravljati gradskim reciklažnim dvorištima Davor Vić najavio je kako će, osim ovih reciklažnih dvorišta na fiksnim platformama, biti nabavljeno i jedno mobilno reciklažno dvorište koje će biti montirano na kamionskoj platformi. Njime će se obilaziti prigradska naselja kako bi i njihovi stanovnici mogli razvrstavati otpad.
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

Najčitanije iz rubrike