Novosti
PRIJEVARE PREKO INTERNETA

Slavonac prevaren, ostao bez kombajna i bez novca
Objavljeno 9. siječnja, 2019.
Riječ je o klasičnim prijevarama dovođenjem u zabludu, a mamac je niska cijena

Tri je tjedna 46-godišnjak s područja Đakovštine - neslužbeno doznajemo da je iz Dragotina - nestrpljivo čekao da, nakon što je uplatio nekoliko tisuća eura, tj. više desetaka tisuća kuna, stigne kombajn.

Kupnju velikog i skupog stroja dogovorio je preko interneta s nepoznatim prodavačem u drugoj polovini studenoga prošle godine. Primivši predračun, obavio je uplatu, čekao da mu stigne kombajn i mislio kako je dobro prošao, kupivši ga za nekoliko tisuća eura. No, ni nakon više tjedana - ni kombajna ni novca, pa je Dragotinjanin sredinom prosinca slučaj prijavio policiji, a Policijska uprava osječko-baranjska o njemu izvijestila u ponedjeljak.

"Tijekom studenoga 2018. godine 46-godišnjak je preko interneta na području Đakovštine s nepoznatim počiniteljem dogovorio kupnju kombajna te je nepoznatom počinitelju uplatio nekoliko desetaka tisuća kuna. Kombajn mu nije isporučen, niti mu je vraćen novac. Tragamo za nepoznatim počiniteljem", stoji u kratkom priopćenju PU.

Lažna potvrda
Kako doznajemo u policiji, riječ je o klasičnoj prijevari dovođenjem u zabludu. Ovakve prijevare preko interneta nisu rijetkost, a čest predmet njih su automobili, uglavnom iz drugih zemalja. "Slučaj kombajn", gdje je netko u bespućima interneta "požeo" možda i čitavu, teškom mukom stečenu ušteđevinu 46-godišnjaka u Dragotinu, jer riječ je o selu bez (znatnijeg broja) velikih, financijski dobro "potkovanih" poljoprivrednika, nažalost, nije ni prvi ni i posljednji takav slučaj prijevare. PU je tako u utorak priopćio o prijevari u čijem je središtu - pojačalo.

"Tijekom prosinca 33-godišnjak je u Osijeku preko internet-oglasnika dogovorio prodaju glazbenog pojačala s nepoznatom osobom u Zagrebu. Počinitelj mu je poslao fotografiju potvrde o uplati nekoliko tisuća kuna te mu je 33-godišnjak poslao pojačalo, nakon čega je utvrdio da mu novac nije uplaćen. Tragamo za nepoznatim počiniteljem", navodi policija.

Veliki poljoprivrednici iz Đurđanaca pokraj Đakova, obitelj Markić, i sami često poljoprivrednu mehanizaciju kupuju preko interneta. Saša Markić kaže kako su svjesni da rizik pritom postoji, no da postoje načini kako biti siguran da će kupoprodaja zaršiti na zadovolsjtvo obiju strana. "Svjesni smo rizika, no mi svaku kupnju uvijek prethodno dobro provjerimo. Radimo samo s tvrtkama o kojima se informiramo od drugih, a pratimo i njihove službene stranice, tražimo garanciju, raspitamo se kako posluju i drugo. Jer, kupnja preko interneta bude povoljnija i više tisuća eura. Posljednje što smo kupili je traktor - kupili smo ga preko interneta od jedne tvrtke za 16.000 eura, a inače je 30.000 eura", kaže Saša Markić.

"Uvijek dobro prođemo, ali smo oprezni, a to znači da privatni oglasi preko interneta ne dolaze u obzir, samo oglasi tvrtki koje možemo provjeriti", kaže Saša Markić. Ovi su poljoprivrednici preko interneta silokombajn kupili za 50.000, a prskalicu za 15.000 eura. I sami znaju za primjere gdje su ljudi nasjeli na privatne oglase na internet-oglasnicima i ostali bez velikih novčanih iznosa.

Nepostojeće adrese
"Prije desetak dana čovjek iz Slavonskog Broda tako je planirao kupiti Mercedes i uplatio 25.000 eura. Došao je na naznačenu adresu, a ondje ni prodavača ni Mercedesa", kaže Markić. Za slučajeve gdje je internetske kupce poljoprivrednih vozila i strojeva nakon dolaska na naznačenu adresu dočekala nepostojeća adresa, prazno zemljište ili tuđa adresa čuo je i član Izvršnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

"Ljude privuče povoljna, niska cijena i misle kako su do željenog stroja došli povoljno. Tako se, očito, i poljoprivedniku iz Dragotina ‘zamaglilo’ pred očima kada je čuo da za samo nekoliko tisuća eura može kupiti kombajn. A sada ni kombajna ni novca. Preostala mu je samo mogućnost da stvar prijavi policiji", kaže Brlošić. Uostalom, kupiti kombajn za nekoliko tisuća eura zvuči bajkovito ako se zna, ističe Brlošić, da onaj klasični, manji, sa 150 konjskih snaga motora, star 30-ak godina, ne ide ispod 10.000 eura.

"Malo noviji, oko 20 godina starosti, ne ide ispod 50.000 eura. Novi, srednji kombajn je od 100.000, a najnoviji, veliki, s ‘ful‘ opremom i 200.000 eura", kaže Brlošić. Dodaje, cijene su to koje jednostavno demantiraju da se kombajn može kupiti jeftino. Jeftino se poljoprivredni strojevi, kaže, kupuju na rasprodajama i u slučaju stečaja kakve tvrtke, no i tada to kupuju trgovci koji potom priključke preprodaju za veći novac.

Suzana Župan
50

tisuća eura približna je cijena kombajna starog dvadesetak godina
BUDITE OPREZNI
Računalni stručnjak Dalibor Vlaho kaže kako je riječ o učestalim prijevarama kada je o internetu riječ. “U 90 posto prijevara, smatram, krivi su oni što su nasjeli na takve oglase. Sama po sebi internetska kupnja je sigurna, no ovdje postoje slučajevi gdje se iskorištava nečija naivnost. Savjet je - ne uplaćujte novac unaprijed, nego se nađite s osobom koja prodaje, uzmite joj kopiju osobne iskaznice, OIB... Onaj tko želi prevariti, taj neće htjeti odavati podatke o sebi”, savjetuje Vlaho.
Možda ste propustili...

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti

Najčitanije iz rubrike