Regija
OLDTIMER-KLUB “STARI SJAJ” OTVORIO SEZONU

Imaju stotinjak oldtimera
Objavljeno 9. siječnja, 2019.
Još motocikala i automobila, neki i stariji od 70 godina, na restauraciji su
VINKOVCI

Članovi Oldtimer kluba "Star sjaj" iz Vinkovaca okupili su se, s početkom Nove, 2019. godine, kako bi - vožnjom od Vinkovaca do Županje - označili početak sezone u još jednoj godini. Njih 15-ak izvezlo je na cestu svoje ljubimce, starodobne motocikle i automobile koji, gdje god se pojave, plijene pozornost znatiželjnika, posebice zaljubljenika u oldtimere.

Jednaku su, novogodišnju, vožnju "odradili" i početkom 2018. godine, a želja im je, prema riječima dopredsjednika kluba Tomislava Buntića, da takav defile postane tradicijom u prvim danima svake sljedeće godine.

- Provezli smo taj put Vinkovci - Županja, pokazali vozila i podružili se - kazuje Buntić. Inače,vinkovački Oldtimer klub "Stari sjaj" osnovan je 5. ožujka 2011. godine, a glavni je razlog njegovog osnivanja, kako ističu, okupljanje zaljubljenika i kolekcionara starodobnih vozila, ali jednako tako i očuvanje tehničke baštine na području Vukovarsko-srijemske županije. Prvi je to i jedini klub takve vrste u najistočnijoj hrvatskoj županiji i djeluje kao neprofitna organizacija. Kako će navesti dopredsjednik, klub trenutačno okuplja 30-ak članova iz raznih dijelova županije.

- U vrlom kratkom vremenu počeli smo organizaciju i rad. K tome, članovi našeg kluba posjeduju vrlo zanimljivu kolekciju starodobnih automobila i motocikala, a mnogi su prošlih godina prvi put nakon dužeg vremena i restauracije bili postavljeni na cestu i čekaju ih susreti i izložbe diljem Slavonije i Hrvatske. Mnogi zanimljivi primjerci, pa čak stariji i od 70 godina, još su u garažama i čekamo njihovu skoru obnovu - kazuje Tomislav Buntić. Dodat će i kako je u travnju 2012. godine Oldtimer klub "Stari sjaj" Vinkovci postao 30. član Hrvatskog oldtimer-saveza, koji je pak član međunarodne udruge očuvanja starodobnih vozila FIVA, koja propisuje pravilnik o kategorizaciji i vrednovanju starodobnih vozila i nalaže stroga pravila očuvanja tehničkih tvorevina.

Zanimljvost je da članovi vinkovačkog kluba u svom posjedu imaju, primjerice, motocikle iz ‘40-ih i ‘50-ih godina prošlog stoljeća koje uredno voze ulicama grada na Bosutu, dok su trenutačno među najstarijim automobilima oni iz ‘60-ih godina.

- Značajan broj vozila još nam je u garažama i restauriramo ih - dodat će Buntić. Inače, 30-ak članova posjeduje ukupno stotinjak oldtimer-vozila.

Zgodan je podatak da jedan od njih ima čak 50 starih motocikala, drugi 10-ak motocikala i automobila... U fazi restauracije je pak jedna Opel Olimpyija iz ‘50-ih godina, a u voznom su stanju dva klupska vozila - crveni kombi Ford iz 1984. i vatrogasni kamion FAP iz 1961. godine.

- Aktivni smo, organiziramo izložbe oldtimera u Vinkovcima, kao i rally vožnju u svibnju, a suorganizatori smo i utrke oldtimera Tomos lige, što se u našem gradu održavaju dvaput godišnje - zaključuju u klubu "Stari sjaj".

Sanja Butigan
Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike