Ekonomija
OČEKUJE SE USPORAVANJE RASTA

Indija i Francuska mogle bi u 2019. godini prerasti gospodarstvo UK-a
Objavljeno 9. siječnja, 2019.
U 2019. očekuje se usporavanje ukupnog globalnog gospodarstva kako se države članice skupine G7 vraćaju svojim dugogodišnjim prosječnim stopama rasta, pokazuju nova PwC-ova predviđanja u najnovijem izdanju publikacije Global Economy Watch. PwC očekuje kraj ubrzanog rasta većine velikih gospodarstava koji smo vidjeli između kraja 2016. godine i početka 2018. godine. U SAD-u se očekuje postupno smanjenje učinka fiskalnog poticaja, više kamatne stope će vrlo vjerojatno zauzdati potrošnju potrošača, a jak dolar i dalje će stavljati pritisak na netoizvoz. PwC predviđa da će rast u SAD-u blago usporiti s procijenjenih 2,8 % u 2018. godini na oko 2,3 % u 2019. godini.
Rast u Kini također će usporiti u usporedbi s 2018. godinom. Iako će vlada nastojati osigurati minimalno usporavanje, učinak američkih trošarina i potreba za kontrolom razina duga vrlo će vjerojatno izazvati umjereno usporavanje rasta u 2019. godini.
Očekuje se da će se ponuda radne snage na tržištima rada u naprednim gospodarstvima nastaviti smanjivati, a nezaposlenost će i dalje opadati, čak i ako se uspori stvaranje radnih mjesta. Ovo će potaknuti rast plaća, ali i izazvati poteškoće poduzećima koja nastoje popuniti stručna radna mjesta. PwC predviđa da će u 2019. godini nezaposlenost u SAD-u i Njemačkoj, gdje su stope stvaranja radnih mjesta ostale snažne, još pasti. Barret Kupelian, viši ekonomist PwC-a, izjavio je:"Prošle godine velika je gospodarska novost bila usredotočena na otvaranje 4,5 milijuna radnih mjesta u naprednim gospodarstvima." "Očekujemo da će ovaj trend postupno popuštati tijekom 2019. godine pri čemu će neka gospodarstva poput SAD-a, Kanade i Njemačke doći do svoje minimalne stope nezaposlenosti, a plaće će postupno rasti. Pod pretpostavkom urednog Brexita, očekujemo da će se razina nezaposlenosti u UK-u također stabilizirati, dok bi neuredan Brexit mogao dovesti do primjetnog porasta nezaposlenosti."UK će vrlo vjerojatno pasti na ljestvici najvećih svjetskih gospodarstava. Vrlo je izgledno da će Indija i Francuska prestići UK u 2019. godini i time ga pomaknuti s petog na sedmo mjesto u svjetskom poretku. Dok su se UK i Francuska zahvaljujući sličnim razinama razvoja i otprilike jednakom broju stanovnika redovito izmjenjivali na istom mjestu na ljestvici, uspinjanje Indije na ljestvici vrlo će vjerojatno biti trajno. PwC u 2019. godini predviđa rast realnog BDP-a od 1,6 % u UK-u, 1,7 % u Francuskoj, a 7,6 % u Indiji. Z.Rupčić
Indija je najbrže rastuće gospodarstvo u svijetu
Mike Jakeman, viši ekonomist PwC-a, rekao je da je Indija najbrže rastuće veliko gospodarstvo u svijetu, s golemom populacijom, povoljnim demografskim pokazateljima i visokim potencijalom za sustizanje naprednijih gospodarstava zahvaljujući niskom početnom BDP-u po glavi stanovnika. "Sigurno je da će se nastaviti uspinjati na tablici globalne BDP lige. Gospodarstva UK-a i Francuske naizmjenično su nadmašivala jedno drugo."
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana