Regija
U OPĆINI STRIZIVOJNA

Imaju više udruga i manifestacija nego - državne zemlje
Objavljeno 19. prosinca, 2018.
Općina i 15-ak udruga broje 25 manifestacija, a za novi natječaj za zemlju ostalo manje od - 30 hektara
STRIZIVOJNA

Dok pojedine općine imaju tek pokoju udrugu – u općini Levanjska Varoš, primjerice, u devet sela samo su tri – DVD, Lovačko društvo Kuna i pčelarska udruga - čak se ugasio i nekadašnji NK Dilj u općinskom središtu, pa su manifestacije i drugi oblici organiziranog društvenog života u tom kraju prava rijetkost, na sasvim drugom kraju Đakovštine, u općini Strizivojna, tijekom cijele godine imaju oko 25 manifestacija koje, uz Općinu, organizira čak 15-ak udruga!

Istovremeno, ova općina ne može se pohvaliti značajnijim brojem državnih hektara, pa za natječaj za državnu zemlju koji će iduće godine ići prema novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ima slobodnih (manje) od 30-ak hektara, ispada da Strizivojna ima više udruga i manifestacija nego državne zemlje! Načelnik Josip Jakobović sipa iz rukava udruge, njihove nazive i područja rada, pa gotovo da i nema tog područja društvenog života koja njima nisu pokrivena, a iz tog bogatstva društvenih aktivnosti izrodile su se i brojne manifestacije, bile one ljeti, zimi, u proljeće ili jesen.

- KUD Šokadija, DVD, NK Šokadija, Lovačko društvo Fazan, Šahovski klub Amater, Odbojkaški klub Strizivojna, udruga za promicanje tradicijske kulture Seljačka sloga, udruga za zaštitu prirode Različak, udruga malih životinja, ptica i golubova Golub, ogranak Udruge 122. brigade, Matica umirovljenika..., nabraja Jakobović udruge s područja općine Strizivojna koje su vrlo aktivne i, s ponosom dodaje načelnik, svaka manifestacija bilježi odličnu posjećenost. Svaka od njih organizira nešto – lovci priredbu vezanu uz kuhanje čobanca, šahisti šahovsko natjecanje, Udruga Golub izložbu malih životinja, ptica i golubova, Seljačka sloga ‘potpisuje‘ tradicionalnu žetvenu večeru s izborom kraljice žetve, Udruga Različak domaćin je likovnoj koloniji na salašu Glavačevićevih, odnosno ‘kod Slukine kolebe‘..., nogometaši su se pobrinuli za nogometni turnir... Od ove godine Općina i Odbojkaški klub u okviru Ljeta u Strizivojni priređuju Noćni cener, utrku kroz najdužu strizivojačku ulicu, Ulicu braće Radić, najdužu u Hrvatskoj, a čime taj kuriozitet žele dići na što višu razinu.

– Već prvi Noćni cener okupio je čak 110 sudionika među kojima i one iz BiH, Srbije... Usporedbe radi, brodski Cener okupio je vikend prije strizivojačke utrke tek šest trkača više, njih 116. Samo u okviru Ljeta u Strizivojni, a koje se održava od 22. lipnja do 22. rujna, imamo 17-18 različitih događanja. Slijedi nam i Božićni sajam, 22. prosinca, 6. siječnja je božićni koncert, KUD je prije mjesec i pol organizirao pučko pjevanje u našoj crkvi..., nabraja Jakobović. Jedna od društvenih priredbi u Strizivojni je i lovačka zabava.

- Udruge su nam jako aktivne, mnogo rade, pokrivaju sport, folklor, kulturu, zaštitu okoliša, gastro, glazbene i druge priredbe. Imaju gust kalendar aktivnosti i priredbi, i mi ih u tome želimo financijski poduprijeti. Plan za to za iduću godinu je 300.000 do 400.000 kuna. Pomažemo i u prijavama na natječaje. U dogovoru s Osječko-baranjskom županijom namjera je ulazak našeg Noćnog cenera u kalendar događanja Županije. Već za siječanj imamo dvije manifestacije, dok ih je u vremenu korizme, dakako, manje. Svaka priredba je specifična, želimo udovoljiti svim generacijama - kaže Jakobović o bogatom društvenom životu za 2525 stanovnika kojima, istina, na raspolaganju nije odviše državne zemlje, ali zato jest mnoštvo manifestacija.

Strizivojčani priznaju da još nisu osnovali – udrugu žena. Pa, vrijeme je...
Suzana Župan
Mala Bosna osniva Udrugu “Sveti Ivo”
Stanovnici dijela Strizivojne zvanog Mala Bosna, a koji su u ovaj dio Đakovštine 1950-ih i ‘60-ih godina doselili iz Bosne i Hercegovine, također osnivaju udrugu koja će kroz kulturno-sportski rad njegovati njihove korijene. Udruga će se zvati “Sveti Ivo”. Na Božićnom sajmu, najavljuje načelnik Strizivojne Jakobović, mjesne udruge imat će svoju gastronomsku i ponudu pića, a prihod od prodaje daju u humanitarne svrhe.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike