Regija
DISLOCIRANA JEDINICA OSJEČKOG KLASJA

U poludnevnom boravku uče, zabavljaju se, vrtlare, kuhaju
Objavljeno 15. prosinca, 2018.
BELI MANASTIR

Samozatajno, ali hvale vrijedno radi belomanastirska dislocirana jedinica poludnevnog boravka osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje, koja je svoja vrata otvorila u ožujku 2010. godine.

Tridesetak djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi svakodnevno, prije ili poslije škole, boravi u ovoj dislociranoj jedinici, u kojoj kvalitetno upotpunjuju slobodno vrijeme.

- Djecu kod nas upućuje Centar za socijalnu skrb, sukladno njihovim stručnim procjenama, i to na ‘‘signal‘‘ iz škole - priča Miranda Glavaš-Kul, ravnateljica osječkog Klasja, naglašavajući kako o polaznicima skrbi troje odgojitelja te studenti budući socijalni radnici, koji se, istovremeno, na taj način educiraju. Tijekom boravka u jedinici, nastavlja ravnateljica, djeca pišu zadaće ili uče, sudjeluju na brojnim edukativnim radionicama, objeduju, odlaze na izlete i slično. Organizirana im je i svojevrsna nagradna igra, čiji pobjednici osvajaju zimovanje, djeca su česti gosti Osijeka i matične zgrade u Ružinoj ulici, gdje će ovih dana nastupiti na prigodnoj božićnoj predstavi. Jedan polaznik belomanastirskog poludnevnog boravka član je nogometne ekipe Klasja, koja je ove godine nastupila na svjetskom nogometnom prvenstvu dječjih domova u Poljskoj, predstavljajući tamo Hrvatsku. Na taj način, objašnjava Glavaš-Kul, djeca stječu nova iskustva, čak i veća od neke djece iz funkcionalnih obitelji. U dvorištu boravka nalazi se i plastenik u kojem polaznici uzgajaju povrće koje ponekada sami pripremaju u kuhinji.

- Djeca, uz nadzor odgojitelja, često kuhaju, jer ih i na taj način osposobljavamo za život. Uživaju u tome, a najviše kada pripremaju razne slastice - kaže.
Boravak je u sustavu socijalne skrbi pa se troškovi rada ustanove podmiruju iz državne blagajne, ali i tamošnji polaznici, poput ostale djece, imaju različite potrebe i želje. Najčešće ih se, ističe ravnateljica, sjete uoči blagdana, kada stižu određene donacije. Nedavno im je male kućanske aparate i druge artikle donirao Philips, a o polaznicima razmišlja i Grad Beli Manastir. Gradonačelnik Tomislav Rob i dogradonačelnica Ivana Bandov-Paulić, naime, donirali su im jučer u ime grada TV prijamnik, ispunivši na taj način želju tridesetak polaznika dislocirane jedinica poludnevnog boravka osječkog Klasja. Djeca su im pak uzvratila ručno izrađenim božićnim čestitkama. Ivica Getto
Kuća će prijeći u vlasništvo Klasja?
Objekt, kuća, u kojem se nalazi dislocirana jedinica Klasje je dobilo od tadašnjeg Ureda za prognanike. Tijekom proteklih godina djelomično je obnavljana, a opravdanost njezina postojanja dokazuju popunjeni kapaciteti. Rob je, prigodom jučerašnjeg posjeta, istaknuo kako čine značajne napore kako bi, u suradnji sa Središnjim državnim uredom, kuću prebacili u vlasništvo Klasja. Također, za iduću je godinu najavio rješavanje probema s javnom odvodnjom i uređenje prilazne ceste. I sljedeće godine pronaći će sredstva za neku božićnu donaciju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike