Sport
SUDAR NAJDUGOVJEČNIJIH TRENERA

Inter je gubio u Gradskom vrtu i kad su za njega igrali Modrić i Ćorluka
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Nakon odlaska Matjaža Keka, Samir Toplak i Zoran Zekić postali su dva najdugovječnija trenera u HNL-u

Vezani članci

VEDRAN JUGOVIĆ ZADNJE TRI GODINE IGRA U JUŽNOJ KOREJI

Imam ugovor još godinu dana, ako me klub pusti vraćam se već ove zime

Sutra će nogometaši Osijeka odigrati posljednji susret u 2018. godini koji će ujedno i zaključiti jesenski dio sezone u HNL-u. U Gradski vrt stiže Inter Zaprešić, a taj će susret biti zanimljiv iz nekoliko aspekata.

Jasno, na prvom mjestu je rezultatski jer bijelo-plavima je još uvijek posve otvorena opcija osvajanja drugog mjesta na polusezoni, što bi bio najbolji plasman na završetku prvog dijela prvenstva u eri Zorana Zekića. Ako se tome pridoda i plasman u polufinale Kupa, posve je jasno kako susret protiv Intera sa sobom nosi dobre motive za osječku momčad. Druga se priča vrti oko trenera obaju klubova.

Zekićev debi
Naime, nakon abdikacije Matjaža Keka s klupe NK-a Rijeka, Interov strateg Samir Toplak i Osijekov Zoran Zekić postali su dva najdugovječnija trenera HNL-a. Toplak na klupi “diva iz predgrađa” sjedi još od kolovoza 2014., kada je on bio drugoligaš. Nedavno, u susretu protiv Istre 1961 u Puli, imao je 170. “nastup” na klupi Intera (uključujući i drugoligaške utakmice). Zoran Zekić je, pak, ustoličen godinu dana kasnije, u rujnu 2015. godine, i do danas je nakupio 143 utakmice u kojima je vodio bijelo-plave u svim natjecanjima. Još jedna poveznica između njih dvojice je ta što je Zekić debi na klupi Osijeka imao upravo u susretu s Interom koji je vodio Toplak. I tada je osječka momčad, koja se nalazila u vrlo kompliciranoj situaciji, zabilježila jako važnu pobjedu (3:1). Dakle, bit će tu i malo emocija kod Zekića, jer čovjek ne može a da se ne prisjeti svojih početaka kada dođe suparnik protiv kojeg si prvi put sjedio na klupi u Gradskom vrtu. Inače, dosad su njih dvojica imala 13 obračuna u kojima je Osijek uspješniji (6 pobjeda, 4 remija i 3 pobjede Intera), ali s obzirom na situaciju u klubovima, to i nije čudno jer Osijek je sada stabilan, a Zaprešićani praktički svake godine kreću iz početka. Međutim, i kao takvi znali su biti vrlo tvrd orah za bijelo-plave. Istina, ne toliko u Gradskom vrtu koliko na vlastitom stadionu, no znali su otkinuti ponešto i kao gosti. Međutim, u taboru osječkog prvoligaša nadaju se kako se ovaj put to neće ponoviti.

- Nudi nam se prilika zaokružiti jesen na opće zadovoljstvo. Ušli smo u polufinale Kupa, a pobjeda nad Interom bila bi šlag na tortu čime bi jesenski dio sezone bio uspješan. Vjerujem kako će momčad taj posljednji susret u godini i polusezoni odraditi kako treba, a onda ćemo se u potpunom miru moći posvetiti planiranju proljetnog dijela sezone za koji se planiramo pojačati - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK-a Osijek.

Samo jedan poraz
Za želje koje ima NK Osijek Zaprešićani bi trebali biti suparnik po mjeri. Naime, u 23 gostovanja na osječkom stadionu pobijedili su samo jedan jedini put, i to u posljednjem susretu prije Zekićeve ere u svibnju 2013. godine. Bila je to posljednja sezona HNL-a s 12 klubova, a Interu nije bila dovoljna ni ta pobjeda u Gradskom vrtu kako bi sačuvao status prvoligaša. Uz to, još je samo šest puta momčad iz Zaprešića uspjela izbjeći poraz, a otkako je na klupi Zoran Zekić, to im je za nogom pošlo dvaput, između ostalog i u posljednjem međusobnom susretu u Osijeku koji je završio (1:1). Iz svega se može zaključiti kako se Zaprešićani ne osjećaju baš najbolje na osječkom stadionu, što bi bijelo-plavi sutra svakako trebali iskoristiti. Naime, Inter je pao u Osijeku i u razdoblju kada su za njega igrali Luka Modrić i Vedran Ćorluka. Tada je zaprešički klub bio Dinamu nešto slično što mu je danas Lokomotiva, ali ipak u nešto drugačijem obliku. S tom samo jednom pobjedom imaju daleko najslabiji učinak na osječkom stadionu od svih aktualnih prvoligaša. Jasno, uvijek će ostati pitanje koliko ta tradicija doista ima utjecaj na aktualni trenutak. Ipak, neki vrag u tome postoji jer da ga nema, takve loše tradicije ne bi ni postojale. Uoči sutrašnjeg ogleda ključno je jedno pitanje - kako će izgledati Osijek? Ako u njegovoj igri razina samopouzdanja i trkački dio budu kao u Velikoj Gorici, neće biti problema. Osijek je tamo baš igrao s jasnim stavom, nije gubio glavu ni kad je bio u rezultatskom zaostatku. I zato priželjkujemo sličan stav. Uz to, ovaj put se igra na domaćem terenu, a to samo po sebi uključuje još malo rizičniju igru. Oproštaj je od domaće publike, pa bi bilo lijepo ponoviti, recimo, rezultat iz Zaprešića ove sezone kada su bijelo-plavi slavili s 3:0. To je ujedno i jedna od dviju najuvjerljvijih pobjeda ove jeseni.

Ipak, iznad svega pobjeda na oproštaju bila bi važna za čuvanje dobre atmosfere tijekom zimske stanke. I pri tome nije važno hoće li Osijek završiti polusezonu kao drugi ili treći, što će ovisiti o ishodu susreta Slaven Belupo - Rijeka. Važno je što će s nova tri boda u bilo kojem raspletu ostalih susreta ostati legitiman sudionik borbe za drugo mjesto, čime će proljetni dio sezone postati baš izazovan.

Dalibor Keler
POSLJEDNJIH PET U GRADSKOM VRTU
14. ožujka 2018.: Osijek - Inter 1:1

20. kolovoza 2017.: Osijek - Inter 3:0

21. travnja 2017.: Osijek - Inter 2:1

1. listopada 2016.: Osijek - Inter 1:1

11. ožujka 2016.: Osijek - Inter 1:0
EJUPI SKUPLJA NALAZE
Neizvjesnost oko zdravstvenog stanja Osijekova centarfora Muzafera Ejupija još uvijek traje. Makedonac je obavio posljednje preglede, ali još uvijek nisu kompletirani svi nalazi, pa liječnici još ne mogu donijeti konačnu odluku o nastavku njegove igračke karijere. Ne treba posebno naglašavati koliko bi Ejupijev povratak u normalan trenažni proces značio za Osijek. Stanka mu traje dugo, već devet mjeseci, ali sada je najvažnije da nalazi budu dobri te da se to dogodi na vrijeme kako bi se Ejupi mogao od prvog dana uključiti u zimske pripreme. Eventualni povratak neće biti lak, ali ako bi se dogodio, bilo bi to ozbiljno pojačanje za napadačku liniju bijelo-plavih.
DANIJEL LONČAR UMJESTO GUTIJA?
Ako trener Zoran Zekić ne pripremi kakvo kadrovsko iznenađenje uoči susreta s Inter Zaprešićem, postoji samo jedna dvojba, ako to ona uopće i jest. Naime, Brazilac Guti nije u konkurenciji za taj susret jer ima tri žuta kartona. S obzirom na to da izbor koji Zekić ima na stoperskim pozicijama nije nešto pretjerano bogat, gotovo je sigurno kako će zaigrati Danijel Lončar koji je ove sezone već u nekoliko navrata dobivao trenerovo povjerenje ako bi trebalo mijenjati prve stoperske opcije Škorića i Gutija. Ostalo, ako će svi biti zdravi i spremni, Zekić vjerojatno neće mijenjati, te će na teren poslati momčad koja je počela utakmicu u Velikoj Gorici.
Možda ste propustili...

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Vinkovčani ipak nisu pomogli NEXE-u

Najčitanije iz rubrike