Regija
DOK ČEKAJU PRESELJENJE

Od nekad 25 pustaraša ostalo ih je samo pet
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
Još u ljeto prošle godine vidjelo se da radovi na zgradi za pustaraše baš i nisu odmaknuli od početka
KNEŽEVI VINOGRADI

Kada su predstavnici Općine Kneževi Vinogradi, prije nekoliko godina, anketirali stanovnike tamošnjih pustara, Sokolovca i Jasenovca, približno 25 stanovnika pustara (što obitelji što pojedinaca) pristalo je na smještaj u novoj zgradi, u Kneževim Vinogradima.

Počelo 2016.

Nedugo nakon ankete počele su sve pripreme za gradnju nove zgrade, koja je fizički počela nicati u rujnu 2016. Pustarašima je (tada) dano na znanje kako se moraju strpjeti još samo jednu zimu, nakon koje bi, konačno, trebali početi živjeti u uvjetima dostojnima 21. stoljeća. No proći će i treća zima, a nova višestambena zgrada nikako da bude gotova.

- Osobno sam tada provodio tu anketu. Dio njih odbio je preseljenje, a veći dio na preseljenje je pristao. No nedavno sam dobio informaciju kako je u Jasenovcu i Sokolovcu ostalo samo njih petero koji se još uvijek žele preseliti u buduću zgradu - priča načelnik Općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić, dodajući kako je nekidan jedna starica umrla, pa se pribojava tko će od pustaraša uopće biti smješten u budućoj "zgradi za pustaraše i socijalu", u glavnoj ulici u Kneževim Vinogradima. Njezina gradnja, podsjetimo, odugovlači se već treću godinu. Još u ljeto prošle godine vidjelo se da radovi baš i nisu odmaknuli od početka, a potencijalni su stanari s pravom pitali što je s gradnjom zgrade. Oglasili su se tada i općinski čelnici te isticali kako je, nažalost, rok za gradnju morao biti prolongiran te kako je najnoviji rok - kraj lipnja 2018. No lipanj je već odavno prošao, pa je i laicima postalo jasno kako ni novi rok neće biti ispunjen. Dvije godine nakon početka gradnje, naime, zbog problema u koje je zapala osječka Gradnja investitor (Središnji državni ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje) bio je prisiljen raskinuti potpisani ugovor i krenuti u raspisivanje novog natječaja.
Novi natječaj

- Koliko znam, natječaj je najavljen za prosinac ove godine. Ako sve bude u redu, s prvim ljepšim danima, najvjerojatnije na proljeće iduće godine, radovi bi trebali biti nastavljeni, pa bi 20 stanova u toj zgradi useljivo trebalo postati u ljeto iduće godine - priča Kramarić, dodajući kako se pribojava određenih problema s troškovnikom, jer je od potpisivanja prvog ugovora s izvođačem radova prošlo već više od dvije godine. Procjenjuje se kako je završeno 70 posto radova, a Općina Kneževi Vinogradi, unatoč svim problemima, neće snositi nikakve troškove. Stanove u kojima su trebali stanovati pustaraši "popunit" će osobe teškog socijalnog statusa, za koje je, uostalom, dio stanova i bio namijenjen. Kramarić nije propustio priliku istaknuti i probleme s kojima se susreće nekoliko obitelji, stanovnika pustara s područja njegove općine.

- Neki od njih još prije dobili su darovnice za stanove na pustarama koji su bili u državnom vlasništvu. Iako se dobro zna u kakvom su stanju stanovi bili tada i u kakvom su stanju sada, sukladno sa zakonom, kao vlasnici nekretnina ne mogu dobiti novi stan u budućoj zgradi - objašnjava Kramarić, naglašavajući kako se nada da će i taj problem biti riješen. I iz te je priče vidljivo kako baranjske pustare, polako ali sigurno, odumiru. Preostalo ih je samo nekoliko, a tamošnje stanovništvo odavno pripada u skupinu treće životne dobi. U Jasenovcu, primjerice, živi još samo nekoliko obitelji, u Soklovcu ih se može izbrijati na prste ruku, a koliko će onih koji su pristali na selidbu u "novu zgradu" dočekati iduću godinu - pokazat će vrijeme.

Ivica Getto
"Na životu" još samo Mirkovac
Kramarić ističe kako je odlučeno da pustara Mirkovac "ostane na životu". Općina, dodaje, već niz godina tamo ulaže u, primjerice, komunalnu infrastrukturu, obnovljena je javna rasvjeta i slično. Mirkovac je, uzgred budi rečeno, jedina pustara u kojoj djeluje čak i nogometni klub. Upravo stoga neshvatljiva im je (prijašnja) odluka Belja da tamošnji poljoprivredni pogon prebace u Brestovac, čime je Mirkovac poprilično izgubio. Ta baranjska pustara je, inače, jedino mjesto gdje se svake godine okupljaju pustaraši i evociraju uspomene...
Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike