Kultura
BOŽIĆ ISPRIČAN GLAZBOM, RIJEČJU I SLIKOM

Na CD-u i kratka priča Ivane Šojat
Objavljeno 12. prosinca, 2018.
Ove godine Zbor HRT-a posebnije no inače obilježava božićne blagdane. Nosačem zvuka Mir, zlato, tamjan radost Božića opisana je glazbom, slikom i tekstom. Riječ je jednom CD-u s tri umjetnička djela: glazbom Tomislava Fačinija, ilustracijom Saše Šekoranje i kratkom pričom Ivane Šojat napisanom baš za ovu prigodu. 14 hrvatskih božićnih pjesama skladatelja T. Fačinija u izvedbi Zbora HRT-a te vokalnih i instrumentalnih solista pod ravnanjem samog autora; božićna priča hvaljene književnice Ivane Šojat i ilustracija akademskog slikara Saše Šekoranje čine ovaj CD malim remek-djelom.

Zvučna kulisa blagdanskog obiteljskog okupljanja postaje priča za laku noć, ukras ili prigodan dar pod božićnim drvcem.

Tomislav Fačini svoju paletu života glazbenika slaže najraznovrsnijim zvucima. Jednako predano voli ranu kao i suvremenu glazbu, približavajući je publici komornih koncerata kao i malih ekrana. Skladajući ili obrađujući, perom opisuje zvukovne svjetove koje još nije čuo. One koje je već čuo, rado dovodi u sasvim neobične odnose; ne čuđenja radi, nego da bi iz njih rastvorio i izveo sva skrivena i moguća lica, pokrete i mirise.

Književnica i prevoditeljica s francuskog i engleskog, Ivana Šojat, i sama je nekoć pjevala u zboru, i to onom opernom HNK u rodnom joj Osijeku. Danas uređuje izdanja iste kazališne kuće i osvaja nagrade zbirkama priča i poezije te romanima, među kojima je Unterstadt dramatiziran u istoimenu, također nagrađivanu predstavu. Djela su joj do sada prevedena na njemački, talijanski, bugarski, makedonski i engleski.

Saša Šekoranja svojim se cvjetnim aranžmanima i uređenjima interijera profilirao u jednog od omiljenih hrvatskih dizajnera. Dvjema ljubavima, cvjećarstvu i prostornom uređenju, taj po struci akademski slikar, povremeno pridružuje i ilustracije, kojima, baš kao i bajkovitim izlozima ili nekima od najljepših hotelskih ili restoranskih interijera, mami zadivljene poglede.

Zbor će na turneji - Kloštar Ivanić, Slavonski Brod, Zagreb, Zadar i Karlovac - predstaviti album. N.Vek.
Možda ste propustili...

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike