Osijek
PROGRAM U KINU URANIA

Ukrajinsko godišnje okupljanje uz Ševčenka, hopak i koljadke
Objavljeno 8. prosinca, 2018.

Članovi Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva "Lesja Ukrajinka" iz Osijeka, njihovi prijatelji i gosti u subotu su u kinu Urania imali su svoje godišnje okupljanje koje se sastojalo od kulturnog programa i zajedničke večere.

Osim domaćina na pozornici kina nastupili su i članovi ukrajinskih društava "Taras Ševčenko" iz Kaniže, "Karpati" iz Lipovljana i "Andrij Pelih" iz Šumeća te učenici Osnovne škole "Antun Matija Reljković" iz Bebrine, područnih škola Kaniže i Šumeća, koji uče ukrajinski jezik i kulturu po programu C. Najzaslužnija za sudjelovanje Ukrajinaca iz Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije na osječkoj priredbi je profesorica ukrajinskog prof. Oksana Martinjuk koja vodi i osječko ukrajinsko društvo "Lesja Ukrajinka" te uređuje manjinske novine "Visnik ukrajinskoji hromadi v Horvatiji".

Među uzvanicima bili su predsjednik Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj Mihajlo Semenjuk te dvoje dopredsjednika Oksana Sturko (Osijek) i Darko Karamazan (Šumeće), grkokatolički župnik iz Osijeka vlč. Ljubomir Sturko te predsjednica Kulturno-umjetničkog društva Rusina u Osijeku Tatjana Mikloš. Ukrajinsko društvo "Lesja Ukrajinka" djeluje u Osijeku od 2009. Svečanost je počela pjesmom "Molitva za Ukrajinu" i programatskom pjesmom ukrajinskog "oca nacije" Tarasa Ševčenka (1814.-1861.) "Oporuka" (ukr. "Zapovit").

Ukrajinci u Hrvatskoj duboko su svjesni ratnog vihora koji se nadvio nad njihovu domovinu i ta ih spoznaja pritišće. No, to ne znači da se nisu znali zabaviti uz tradicionalni ples hopak. Najsimpatičniji je bio nastup ukrajinsko-slovačko-hrvatske obitelji Žagar, male Magdalene (5,5 mjeseci), Nikole (4), Petra (9), Marije (12) te Tatjane i Andreja. Na kraju su se mogle čuti i ukrajinske božićne pjesme, tzv. koljadke. Obraćajući se nazočnima prvi čovjek ukrajinske manjine u Hrvatskoj Mihajlo Semenjuk izvijestio je o svom sudjelovanju na 11. Ukrajinskom svjetskom kongresu u Kijivu.
D.Celing

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike