Svijet
PROSVJED "ŽUTIH PRSLUKA" OZBILJNO UZDRMAO PREDSJEDNIKA

Blokirane srednje škole u Francuskoj
Objavljeno 3. prosinca, 2018.
Više od stotinu srednjih škola u Francuskoj bilo je u ponedjeljak ujutro djelomično ili posve blokirano zbog prosvjeda protiv reforme obrazovanja i, ponegdje, u znak potpore pokretu "žutih prsluka", pokazuju prvi podaci ministarstva obrazovanja.


Ključni zahtjevi srednjoškolskih sindikata odnose se na reforme mature i srednjih škola, kao i platformu za pristup višem obrazovanju Parcoursup. Sindikat SGL u priopćenju je izrazio i "potporu miroljubivim žutim prslucima" te žaljenje zbog nasilja počinjenog tijekom vikenda. Prema prvim podacima, prosvjedom su najviše pogođeni Toulouse i Creteil. U Nici, gotovo tisuću srednjoškolaca prosvjedovalo je u znak potpore "žutim prslucima" pozivajući Macrona da podnese ostavku.


Jedan automobil je zapaljen kod srednje škole u Aubervilliersu, jednu stanicu metroa udaljenom od Pariza, gdje se okupilo nekoliko desetaka mladih. U Parizu je zabilježeno desetak pokušaja blokada, ali su brzo spriječene. Ni jedna ustanova nije posve blokirana. Prosvjedovalo je i nekoliko tisuća mladih na ulicama Bordeauxa, Limogesa i Paua. Došlo je do sukoba s policijom i nekoliko ljudi je privedeno. Francuski se premijer sastao s vođama opozicijskih stranaka u ponedjeljak, dok predsjednik Emmanuel Macron traži način za suzbijanje prosvjeda zbog visokih troškova života, koji su prerasli u rasprostranjene nerede i vandalizam u Parizu prošloga vikenda. Pobuna "žutih prsluka" izbila je 17. studenoga i ozbiljan je izazov za Macrona.H
Možda ste propustili...

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

PARIŠKO SVEUČILIŠTE SCIENCES PO

Studenti traže osudu Izraela

Najčitanije iz rubrike