Crna kronika
VELIK BROJ POŽARA U SLAVONIJI I BARANJI

Gorjela tri dimnjaka tijekom vikenda u Osijeku i Klisi te krovište kuće u Vinkovcima
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
OSIJEK - Protekloga vikenda gorjela su dva dimnjaka u Osijeku i jedan u Klisi. Uz to, vatrogasci su imali još nekoliko intervencija u Slavoniji i Baranji.U subotu u 17.19 operativno dežurstvo Javne profesionalne vatrogasne postrojbe (JPVP) Grada Osijeka dobilo je dojavu da gori dimnjak u osječkoj Travnoj ulici. Na intervenciju su izišla tri vatrogasca s jednim vozilom.

- Došavši na mjesto intervencije u 17.25, vlasniku smo naložili da odmah prestane ložiti peć za centralno grijanje na kruto gorivo i da iz peći izvadi sav ogrjevni materijal i žar. Termovizijskom kamerom detaljno smo pregledali dimnjak i dimovodni kanal od taložnice do vrha dimnjaka. Utvrdili smo da je došlo do požara nečistoće i smole oko vratašca dimnjaka na tavanu. Budući da nije postojala opasnost od širenja požara, nismo djelovali sredstvima za gašenje - doznajemo iz JPVP-a Osijek.

Drugi dimnjak u Osijeku zapalio se u nedjelju predvečer u Ulici Bele Bartoka. Vatrogasci su dojavu o tom požaru dobili u 19.06. Došavši na mjesto intervencije u 19.17, vatrogasci su utvrdili da gori dimnjak stana u suterenu katnice na četiri etaže, odnosno s osam stanova.

- Žar iz peći očistili smo u stanu koji se grije na kruto gorivo, dimnjak je gorio cijelom vertikalom, a prolazi kroz svih osam stanova, od kojih su neki priključeni na dimnjak napom. Sve stanove pregledali smo termovizijskom kamerom. Stanare smo upozorili na opasnost od požara jer su priključeni napom na dimnjak, o čemu su i dežurni dimnjačari napisali zapisnik - kažu osječki profesionalni vatrogasci. Na tu intervenciju izišla su četiri vatrogasca s jednim vozilom.

U nedjelju, četiri minute nakon ponoći, vatrogasci su dobili dojavu da gori dimnjak u Vukovarskoj ulici u Klisi. Došavši na mjesto intervencije u 00.12, utvrdili su da u katnici cijelom vertikalom gori dimnjak. Do dolaska vatrogasaca, prema uputama operativnog dežurstva, vlasnica kuće prestala je ložiti i izvadila žar iz peći na kruto gorivo. I u ovom slučaju na terenu su bila četiri vatrogasca. U sva tri slučaja vatrogasci su nadzor nad izgaranjem i čišćenje dimnjaka prepustili dežurnim dimnjačarima.

Zbog sve učestalijih požara na dimnjacima u sezoni grijanja vatrogasci su uputili nekoliko savjeta građanima.

- Zbog neredovitog čišćenja dimovodnog kanala na stijenkama dimnjaka taloži se čađa, a ona se može zapaliti. Ako dimnjaci nisu pravilno i kvalitetno izgrađeni i ožbukani, požar se može prenijeti na drvenu konstrukciju krovišta. Ne ubacujte ništa u dimnjak. Gasiti vodom smijete samo okolni gorivi materijal, ne ulijevajte vodu u dimnjak, jer bi došlo do eksplozije vodene pare ili pucanja stijenki. Kada čađa izgori i dimnjak se ohladi, može se obaviti čišćenje - savjetuju vatrogasci JPVP-a Grada Osijeka. Iz Hrvatske vatrogasne zajednice savjetuju građanima i da budu oprezni s odlaganjem pepela.

U nedjelju je u 15.50 osječkim vatrogascima stigla dojava i da je izbio požar u pomoćnoj prostoriji u Psunjskoj ulici u Osijeku. Ondje je gorio kuhinjski element iznad plinskog štednjaka u pomoćnoj prostoriji. Istoga dana u 12.17 vatrogascima stiže dojava da se osjeti miris paljevine u stambenoj zgradi na Sjenjaku. Ondje je vlasnica stana nakratko izišla, no nije isključila električni štednjak na kojem je bio lonac s ručkom. Vatrogasci su zamolili susjede da svatko na svom katu otvori pomoćni hodnik da se zgrada što prije prozrači i nestane neugodan miris i dim nastao s požarom. Niz požara na osječkom području počeo je još u subotu oko 11 sati, kada su vatrogasci gasili požar smeća u plastičnom kontejneru u Vukovarskoj ulici.

Dva požara izbila su u Vinkovcima, zbog kvara na električnim instalacijama. U kotlovnici pomoćne zgrade 54-godišnjaka u Preradovićevoj ulici izbio je požar u nedjelju oko 6 sati. Vatra se proširila na krovište, a potom i na susjednu pomoćnu prostoriju. Drugi požar izbio je u petak u stanu 45-godišnjaka u zgradi u Kralja Zvonimira. Vatrogasci Belog Manastira gasili su požar perilice, a pripadnici DVD-a Ivandol požar prostorije u sklopu pilane u svom mjestu.

Sandra Lacić
Vatrogasci savjetuju da građani ne ulijevaju vodu u dimnjak jer bi moglo doći do eksplozije vodene pare
Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

ŠVERCER ILEGALACA DAO OBJAŠNJENJE

Krijumčario Sirijce zbog nadgrobnog spomenika

Najčitanije iz rubrike