Regija
PRORAČUN OPĆINE SOPJE ZA 2019. GODINU

Najveći proračun otkako je ustanovljena Općina
Objavljeno 1. prosinca, 2018.

SOPJE

 

Općinsko vijeće Sopja na posljednjoj je sjednici jednoglasno usvojilo predloženi proračun za 2019. godinu u iznosu 17.125.285,25 kuna. To je daleko najveći proračun otkako je ustanovljena Općina Sopje. Stariji vijećnici još se sjećaju prvog proračuna koji je iznosio manje od 700.000 kuna.
Načelnik Berislav Androš na sjednici Vijeća obrazložio je proračun, te naveo da je financijska situacija i više nego stabilna, jer će i u ovom prijelaznom financijskom razdoblju ostati, odnosno bit će preneseno u sljedeću financijsku godinu, više od 1.100.000 kuna. Na taj iznos vežu se brojni projekti, a pogotovo oni financirani iz EU i to u stopostotnom iznosu. Zato je u proračun za 2019. godinu uvrštena izgradnja dječjeg vrtića u Sopju u iznosu od 5.429.801 kuna, te izgradnja nerazvrstane ceste Sopje – Drava, koja se gradi, ali i u sljedećoj godini planirano je povlačenje sredstava u iznosu 2.150.557 kuna. U proračunu su predviđena sredstva i za niz manjih projekata, tako da je zastupljeno svako naselje na području općine, a riječ je o asfaltiranju dijela lokalnih putova i cesta, rekonstrukciji domova, ulaganja u komunalnu infrastrukturu, izgradnji nogostupa, ulaganjima u sportske objekte, socijalnim mjerama poput sufinanciranja prijevoza učenika, stipendija, kupnje udžbenika i brojne druge mjere.
Prihvaćen je i prijedlog načelnika Androša o povećanju naknada za opremu novorođenčadi pa će za svako novorođeno dijete od 1. siječnja 2019. godine umjesto dosadašnjih 2.000 kuna biti isplaćeno 5.000 kuna.
Načelnik Berislav Androš i predsjednik Općinskoga vijeća Siniša Hrgović na kraju sjednice zahvalili su vijećnicama i vijećnicima na konstruktivnim raspravama te čestitali na usvajanju ovoga rekordnog proračuna.

 

Petar Žarković

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike