Crna kronika
VOZILO OSTAVLJENO OTKLJUČANO U BILJU

Iz auta ukradeno više tisuća kuna
Objavljeno 1. prosinca, 2018.
BILJE

Unatoč brojnim upozorenjima policije da građani ne ostavljaju otključana vozila i stvari u njima, pojedinci i dalje smatraju da se takvo što ne može dogoditi baš njima. Tako je prije dva dana okraden vlasnik vozila u Bilju. Kako doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske, u četvrtak ujutro još uvijek nepoznati lopov ukrao je iz otključnog vozila parkiranog u Ulici kralja Zvonimira u Bilju, više tisuća kuna. Kako bi smanjili mogućnost ovakvih kaznenih djela iz policije vlasnicima automobila savjetuju da torbice, mobitele, putne torbe i druge predmete ne ostavljaju na vidljivom mjestu, primjerice sjedalima, i policama vozila, jer su ovako ostavljeni predmeti dobar mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će nastati može biti veća od vrijednosti ovih stvari. Zlatnom nakitu, novcu, fotoopremi i videoopremi, prijenosnim računalima i torbicama nije mjesto u vozilima i često ih lopovi kradu.

- Dokumente vozila ne ostavljajte u vozilu, a prtljagu stavljajte u vozilo neposredno prije putovanja. Zaključajte vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme svoje odsutnosti, kao što je odlazak do kioska, trgovine ili dječjeg vrtića, jer i to vrijeme kradljivac može iskoristiti za krađu. Zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima. Zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika, ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora, a ako imate mogućnost, izvadite audioopremu i videoopremu iz vozila. Svakako uključite alarmni uređaj ako je ugrađen u vozilo - savjetuju iz Policijske uprave osječko-baranjske.
Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, tijekom prošle godine zabilježeno je 1155 provala u razna motorna vozila, a samo osam lopova uhvaćeno je na djelu. Koliko se rijetko otkrivaju provalnici u vozila, ali i lopovi koji kradu iz njih govori i podatak da je za samo 216 provala u motorna vozila u cijeloj Hrvatskoj prošle godine otkriveno tko ih je počinio ili tek nešto malo više od 14 posto. Ipak lani je bilo manje provala u motorna vozila nego tijekom 2016. godine, kada ih je zabilježeno 1334.S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike