Kultura
SA(N)JAM KNJIGE

Sloboda je poveznica književnosti
Objavljeno 1. prosinca, 2018.
PULA

Ovogodišnji, 24. Sa(n)jam knjige u Istri svečano je otvoren u Puli prigodnim obraćanjem dobitnika Nobelove nagrade za književnost, nestora postkolonijalne književnosti i borca za slobodno društvo, nigerijskog književnika Wolea Soyinke.

Sajam je ove godine posvećen pjesniku i prijatelju sajma, Predragu Luciću, odnosno, kako je rekla direktorica sajma, Magdalena Vodopija, čuvaru onog posve rijetkog trezora topline iz kojeg je moguće čitati otpor, a da pritom ne bude razoran, da se gnjev i čemer ne preliju iz ćupa u veliko ništa. "Kada je Lucić, uz novine koje su obnavljale naš poljuljani svijet pokrenuo biblioteku u kojoj se ne samo u naslovima govorilo o slobodi, stvorio nam je jedinstvenu iluziju da smo nadomak nekoj našoj maloj slobodi", istaknula je Vodopija, dodavši kako se Sajam ove godine kao programske poveznice drži teme "Sloboda".

"Ta će po sebi velika tema zasigurno dobiti posebnu boju iz regionalnog programa s makedonskim piscima, "Makedonija čita", književnosti maloga jezika koja se poput slobode svojom snagom prelila daleko preko rubova vlastitoga zavičaja", poručila je Vodopija. Izrazila je žaljenje što nas je upravo ovih dana napustio veliki makedonski dramski pisac i scenarist Goran Stefanovski, koji je trebao doći u Pulu i promovirati knjigu "Odisej i druge drame", priređenu i tiskanu ekskluzivno za Sa(n)jam knjige u Istri.

Izaslanica ministrice kulture, savjetnica u Ministarstvu Dubravka Đurić Nemec istaknula je važnost takvih manifestacija i sajmova za knjigu, a pulski gradonačelnik Boris Miletić također je obećao da će grad Pula i dalje podržavati ovu manifestaciju jer time sajmu daje punu slobodu i kreativnost kako bi on bio jedinstven i prepoznatljiv u svijetu.

Tijekom sajma u Pulu dolaze i klasik talijanskog stripa Vittorio Giardino, mlada makedonska književna zvijezda Rumena Bužarovska, a domaće slobodarske boje zastupat će Žarko Paić, Rajko Grlić, Ivana Dragičević, Danijel Žeželj, Sinan Gudžević, Borivoj Radaković, Julijana Adamović i Darko Berljak. Na manifestaciji, koja traje do 9. prosinca, prvi će put biti predstavljena knjiga Predraga Lucića "Cervantesov trg: sabrane drame i songovi". Hina/D.Kć.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike