Magazin
TJEDNI OSVRT

Zabrinjava što šef SDP-a nimalo nije zabrinut
Objavljeno 1. prosinca, 2018.

SDP i dalje tone sve dublje i proživljava svoje najgore dane. Rejting stranke tek je nešto veći od 14 posto, gotovo izjednačen sa Živim zidom koji mu puše za vratom, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić još uvijek ne brine zbog toga, pa čak najavljuje dobre rezultate na predstojećim izborima. “Budite bez brige za SDP, SDP radi i na europskim izborima ostvarit će dobar rezultat, stvari ćemo dovesti u red”, uvjeren je Bernardić.

Iako trenutačno ta stranka može računati na potporu samo 14,6 posto birača, što je drugi najlošiji rezultat stranke otkad se sustavno provode ovakva istraživanja, odnosno od 2000. godine. Lošiji su bili samo u siječnju 2004. godine, kada su uživali potporu od 13 posto. Da nije tragično, bilo bi smiješno, pa bi i psiholozi, uz političke analitičare, o nezabrinjavajućem Bernardićevom stavu imali što reći.

Na pitanje razmišlja li o tome da sam ode s čela stranke, s obzirom na to da je rejting SDP-a pao ispod 15 posto, Bernardić u svom zbrkanom i pojednostavljenom stilu opetovano odgovara da su “potpuno skoncentrirani na europske izbore i rast plaća i mirovina u Hrvatskoj”. Upitan očekuje li da se u stranci ponovno pokrene postupak njegove smjene, dodao je: “Ništa nas ne smije iznenaditi”. I doista, predsjednika posrnule, danas tek jedva i pukom srećom još uvijek najjače oporbene stranke, kao da ništa ne može iznenaditi. Jer i njega očigledno prati sreća, pa se već svi pitaju ima li uopće nade na Iblerovom trgu te zašto su i najvatreniji pubunjenici digli ruke od borbe s tvrdoglavim šefom. Štoviše, čak su i oni zabrinutiji došli do zaključka da će svoj mandat odraditi do kraja. “Svi mehanizmi za Bernardićevu smjenu iscrpljeni su prije mjesec dana, kada je većina članova Glavnog odbora stranke odbila prijedlog o pokretanju opoziva šefa SDP-a”, kaže saborska zastupnica Sabina Glasovac. Drugi razočarani članovi iz vrha stranke još dodaju da su prešli točku s koje više nema povratka i da će nastaviti tonuti još 4 do 5 posto, što u tom slučaju otvara prostor Živom zidu i njegovom čelniku Ivanu Viliboru Sinčiću da postane šef oporbe. Osim toga, da su danas izbori za Europarlament, prema anketama SDP bi dobio samo dva mandata, baš kao i Živi zid, a ne četiri, čemu se Bernardić nada.

Stoga niti ne čudi da suspendirani član Predsjedništva stranke Siniša Hajdaš Dončić poručuje: “Očekujem da Predsjedništvo konačno donese političku odluku i da gospodinu Bernardiću kaže da je vrijeme da se makne”. No, gospodin šef nimalo nije zabrinut.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike