Novosti
KATARSKI EMIR:

Hrvatske tvrtke daju veliki doprinos u Kataru
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Katar je zainteresiran za ulaganja u projekte najviše klase u turizmu, urbani razvoj, energetiku i proizvodnju hrane

Prijateljske i pozitivne odnose Hrvatske i Katara prati rast ukupne razmjene, no ona može biti bolja, a u čemu važnu ulogu može imati hrvatska zajednica u toj zemlji bogatoj energentima, suglasili su se u ponedjeljak u Zagrebu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i njezin gost šeik Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani. Katarski emir koji je u Zagreb doputovao u uzvratni posjet nakon boravka predsjednice u toj maloj, ali utjecajnoj državi Perzijskog zaljeva, rekao je da je s Grabar-Kitarović razgovarao i o regionalnim politikama i o tome što današnji svijet čini nestabilnim.

"Bilateralni i politički odnosi između naših zemalja prijateljski su i pozitivni, no za njihovo unaprjeđenje i jačanje potrebni su intenzivniji kontakti u svim područjima suradnje", rekla je predsjednica.

Na širokom dijapazonu područja za suradnju dvoje čelnika inzistiralo je u kratkim izjavama za novinare nakon sastanka i potpisivanja niza dokumenata i memoranduma o suradnji u Uredu predsjednice. "Čvrsto vjerujem da će razvoj bilateralnih odnosa sa zemljama Zaljeva biti od velike važnosti za Hrvatsku", rekla je predsjednica. S njom se suglasio i emir Al Thani koji je posebno pohvalio sudjelovanje hrvatskih gospodarstvenika u Kataru. "Želim naglasiti da i hrvatske tvrtke u Kataru daju veliki doprinos", rekao je emir Al Thani. "Hrvatska zajednica može poslužiti kao spona između naroda, pa tako i hrvatska zajednica od nekih 500 ljudi može predstavljati taj most između naših zemalja", rekla je predsjednica.

Hrvatska želi privući investicije iz Katara u turizmu, posebice u područje zdravstvenog turizma, u proizvodnji hrane, obrambenoj industriji, infrastrukturi... Katar je zainteresiran za ulaganja u projekte najviše klase u turizmu, urbani razvoj, energetiku i proizvodnju hrane.

Predsjednica je izrazila zadovoljstvo rastom broja turista iz Katara. U 2017. godini Hrvatsku je posjetilo 4957 Kataraca.

Katar je načelno zainteresiran za investicije i suradnju na projektu LNG-a u Hrvatskoj, no u izjavama dvoje čelnika nakon sastanka na Pantovčaku nije se posebno govorilo o projektu LNG terminala na Krku. Taj strateški projekt Hrvatske i Europske unije trebao bi biti operativan 2021. i smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu. Unatoč razmjerno čestim susretima na vrhu i posjetu katarskih stručnjaka Hrvatskoj, konkretan dogovor o terminalu nije postignut.

Između Katara i Hrvatske potpisano je u ponedjeljak osam ugovora i memoranduma. Između ostalih, potpisan je ugovor o kulturnoj suradnji te sporazum o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i posebnih putovnica. Ugovor o međusobnoj suradnji i razmjeni vijesti između hrvatske i katarske izvještajne agencije potpisali su ravnateljica Hine Branka Gabrijela Vojvodić i šeik Muahamed bin Abdulrahman Al-Tani, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Katara. Hina
VAŽNOST RAZVOJA LNG TERMINALA
Na susretu u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković i šeik Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani zaključili su kako su snažnija gospodarska suradnja i porast investicija zajednički interes Hrvatske i Katara, priopćeno je iz Vlade. Uz daljnje razvijanje bilateralnih odnosa, premijer Plenković naglasio je važnost jačanja investicija, rasta trgovinske razmjene i gospodarske suradnje s Katarom. Što se tiče unaprjeđenja suradnje u pogledu energetike i diversifikacije izvora energenata, bilo je riječi i o važnosti daljnjeg razvoja LNG terminala na Krku, stoji u priopćenju.
Kolinda Grabar-Kitarović

predsjednica RH

Čvrsto vjerujem da će razvoj bilateralnih odnosa sa zemljama Zaljeva biti od velike važnosti za Hrvatsku
Možda ste propustili...

PRVA PRAVILA EU-A ZA SUZBIJANJE NASILJA NAD ŽENAMA

Strože kazne i bolja pomoć žrtvama

Najčitanije iz rubrike