Osijek
UDRUGA “SLAMA” SKRASILA SE U TVRĐI

Prostor omogućava dodatne aktivnosti
Objavljeno 19. studenog, 2018.

Nakon što je dugo bio u potrazi za odgovarajućom lokacijom za svoju udrugu "Slama", osječki akademski umjetnik Nikola Faller napokon se početkom prošle godine privremeno smjestio u Tvrđi, na adresi Firingerova 3, gdje mu je ustupljen prostor u dogovoru s Gradom Osijekom i Državnim arhivom. Taj je prostor bio u iznimno lošem stanju, ali su nakon šest mjeseci napornog rada članovi Udruge "Slama" uspjeli ukloniti velike količine smeća i dovesti atelijer, galeriju, glazbenu prostoriju, čajnu kuhinju te skladište u operativno stanje. Uz funkcionalnost, prostor je tako postao i komforan pa su se ondje počele odvijati izložbe, koncerti i radionice, koje su privlačile Osječane svih dobnih skupina, a sve kroz novi "Slamin" projekt "Kreativni laboratorij", za koji su za 2018. godinu iz proračuna Grada Osijeka izdvojene 29.622 kune.

- U svibnju smo dobili potporu od Grada i ubrzo smo počeli s brojnim aktivnostima u sklopu "Kreativnog laboratorija", koji je kombinirana varijanta našeg poznatog projekta "Četiri godišnja doba" i likovno-glazbeno-kulinarskih događanja. Tako nam je na takozvanim "Slamanjima" mladi osječki bend "Harvo Jay" posljednjih mjeseci dovodio zanimljive glazbene goste, a nakon izložbi umjetnica Ane Čolaković, Željke Fuderer Levak i Tamare Majer, u pretposljednjoj epizodi "Kreativnog laboratorija" 23. studenoga očekuju nas radovi Tomislava Šilovinca ili Valentine Grubačević, a sve će upotpuniti poznati ženski bend "Žen" – najavljuje Faller, otkrivajući kako se kulinarski segment tog kreativnog projekta manifestira u pripravljanju vegetarijanskih zakuski u maloj čajnoj kuhinji renoviranog prostora u Tvrđi.

Iako Udruga "Slama" trenutačno ima oko 50 aktivnih članova, raste joj broj podupirućih članova, kojih je danas tristotinjak, zahvaljujući novom prostoru koji pruža velike mogućnosti.

- Slama land art festival više nije naša glavna aktivnost jer sada u novom prostoru razvijamo kreativne ideje i uz druženje privlačimo nove članove, a surađujemo i s ostalim članovima civilnog društva. Stoga smatram da je ovo odlična inicijativa Grada Osijeka jer se u nedostatku znatnijih financijskih sredstava za renoviranje, udrugama ustupa prostor, koji one tada samostalno uređuju. Velik dio Tvrđe, a posebno ovaj na južnom ulazu, u našem susjedstvu, mogao bi, bar privremeno, postati prostor civilnog društva i kulture, upravo nasuprot sportskog središta grada Osijeka, popularnog Srednjoškolskog igrališta – zaključuje osnivač Udruge "Slama", ujedno hvaleći dosadašnje partnerstvo gradske uprave i civilnog sektora, koje bi se još dodatno moglo "kapitalizirati" u sklopu prijava projekata na natječaje Europske unije. M. Mandić
EKSPEDICIJA U PERU
Peru, kolijevka civilizacije u Južnoj Americi, bit će inspiracija umjetnicima na dvomjesečnoj ekspediciji, čiji će članovi biti Osječani Nikola Faller i Valentina Grubačević, a koja kreće početkom 2019.

- Matej Šimunić iz Pule pokretač je ideje u kojoj, uz Udrugu “Slama”, sudjeluju i slovenska kiparica Lučka Koščak te fotograf Igor Popović - najavljuje Faller.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike