Regija
DOBITNICA ŽUPANIJSKE POVELJE HUMANOSTI

Maja Vujnovac - humanost
stanuje u našem susjedstvu
Objavljeno 17. studenog, 2018.
Majina obitelj, u kojoj je dvoje djece, udomila je teško bolesnu bebu
VALPOVO - U društvu ovogodišnjih dobitnika Povelje humanosti Osječko-baranjske županije koji su svojim nesebičnim pomaganjem drugima zadužili sredinu u kojoj žive, našla se i 45-godišnja Valpovčanka Maja Vujnovac. Ona je zajedno s drugim laureatima nedavno primila nagradu Županije zbog svoje nesvakidašnje životne priče, truda za skrb o djeci bez roditelja te napuštenoj i ugroženoj djeci. Za to ju je visoko priznanje nominirao Grad Valpovo, koji ju je u svom prijedlogu nazvao "anđelom na zemlji".Maja Vujnovac ima obitelj u kojoj su suprug, sin od 25 i kćerka od 13 godina. Uskraćujući si život bez velikih briga, odlučili su svoja srca i svoja dom otvoriti za dolazak još jednog člana i udomiti bolesnu, nepokretnu djevojčicu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, čiji je život, zahvaljujući ljubavi i brizi obitelji Vujnovac, krenuo potpuno drukčijim smjerom.

- Donijeti takvu odluku nije bilo ni lako, ni jednostavno. Od samog smo početka bili svjesni što to znači i kolika je to odgovornost i obveza, ali čim je naš mali anđeo stigao u naš dom i živote, postali smo svjesni koliko nas je taj dolazak obogatio - kaže Maja, dodajući kako je, radeći posao socijalnog radnika, svjedočila vrlo teškim obiteljskim situacijama, upoznala zastrašujuće neodgovorne roditelje te bezbroj djece koja pate zbog nedostatka roditeljske ljubavi. U takvom okrutnom obiteljskom okruženju, gdje su psovke, uvrede, omalovažavanje djece svakodnevica, jedini je spas odlazak u udomiteljsku obitelj. A upravo je tako spašena bolesna djevojčica u dobi od samo nekoliko mjeseci, koja je postala dio obitelji Vujnovac.

- S puno hrabrosti Maja se odlučila prigrliti malu bolesnu djevojčicu. Naravno da se život cijeloj obitelji Vujnovac promijenio. Bebu je trebalo svakodnevno voditi liječniku na razne preglede, zakazane vježbe kod fizijatra, nastaviti vježbati kod kuće s bebicom kako bi joj se bar neki dijelovi tijela osposobili za samostalno funkcioniranje. Dotada zanemarena i bolesna beba imala je nekontrolirane napade plača, vrištanja i ostale teške situacije, ali tijekom vremena udomiteljica Maja svojom je upornošću i ljubavlju prema udomljenoj kćeri, kako ju ona sada zove, uspjela zdravstvene poteškoće malene djevojčice svesti na najmanje što se može - navode u obrazloženju u Centru za socijalnu skrb u Valpovu.

Premda je djevojčica i danas nepokretna i ne može komunicirati s okolinom, udomiteljica Maja, kao i članovi njezine obitelji, govore da ih ona itekako prepoznaje, da na njih reagira očima, glasom i pokretima tijela. Koliko je velika ljubav i humanost utkana u ovu priču koja traje više od pola desetljeća svjedoče i riječi udomiteljičine djece: "Mama, ne brini. Ako bi se tebi nešto dogodilo, mi bismo nastavili brinuti se o našoj sestri!"

Lidija Aničić
Danas se ponajprije promovira komocija
Maja Vujnovac pak podsjeća da su u krugu obitelji zajedno proslavili svih pet rođendana djevojčice, da osjeća da joj je lijepo i ugodno s njima isto kao što je i njima s njom jer ih silno nadahnjuje ljubavlju i nježnošću.

- Ono što mi vidimo i osjećamo za nju, mnogi ne razumiju, pa baš zato kažem: otvorite svoje srce i udomite djecu kojoj je to najpotrebnije i shvatit ćete o čemu govorim - poručuje dobitnica ovogodišnje županijske Povelje humanosti.

Posve je sigurno da današnjem društvu više nego ikada treba ovakvih Maja i ovakvih obitelji jer ih je premalo. Glavni je razlog tome što vrijednosti koje oni zastupaju danas jednostavno više nisu popularne. “Promovira se prije svega komocija, sloboda i ugađanje samom sebi, a uzevši djevojčicu, ja sam itekako bila svjesna da njezinim dolaskom mojoj obitelji zapravo uzimam dio slobode i komocije koju su imali. No istovremeno, s njom smo dobili i ona nam vraća neizmjernu količinu ljubavi koja nema cijene, pa samim tim smatram da smo njezinom ljubavlju i dolaskom postali i neizmjerno bogati!”, poručuje “valpovački anđeo”.
Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike