Mozaik
IVAN ĐUKIĆ, OSJEČKI KUHAR

Sva raskoš hrvatske kulinarske umjetnosti
Objavljeno 16. studenog, 2018.
Vrhunski majstor kulinarske umjetnosti vrijedno se priprema za natjecanje na Svjetskom kuharskom kupu u Luksemburgu

Vrhunski majstor kulinarske umjetnosti, višestruko državni prvak, Ivan Đukić iz Osijeka naporno se priprema za skori odlazak na Svjetski kuharski kup u Luksemburg.

Ivan će na najvećoj svjetskoj kuharskoj smotri prezentirati svoj Osijek, Osječko-baranjsku županiju i Hrvatsku svojim carving djelima koja su već niz godina poznata i priznata u svijetu ovog dijela gastronomije. Đukić je godinama i član hrvatske kulinarske reprezentacije, s kojom i putuje u Luksemburg.

- U nacionalnom timu sam od 2013. godine, a na svjetskoj smotri u Luksemburgu prije četiri godine osvojio sam svjetsko srebro, koje je ujedno i najveće postignuće u mojoj karijeri. Godine 2015. osvojio sam nacionalno zlato na državnom prvenstvu u Varaždinu, a nastupio sam i na kulinarskoj olimpijadi Ika koja se tradicionalno održava svake četiri godine u njemačkom gradu Erfurtu, gdje sam u kategoriji rezbarenja uživo, osvojio brončano odličje. Jednostavno uživam u ovom poslu i svako natjecanje, bilo ono državno ili svjetsko, prilika mi je, prije svega, da sam uvidim koliko napredujem i daje mi novo iskustvo i motiv više - kaže Đukić, koji se svakoga dana priprema na Luksemburg, koji je sve bliže, jer je natjecanje od 24. do 29. studenoga.

- Za natjecanja se pripremam kroz posao jer radim kao chef u restoranu Lipov hlad, a gotovo na svakom našem hladnom izlošku ima ponešto izrezbarena voća ili povrća. Za Svjetski kup pripremam nešto drukčiji showpiece, ove godine više ću se posvetiti tehničkom dijelu, a tema je inspirirana mandalama koje simboliziraju harmoniju. Na Kup dolaze i vrhunski majstori poput Michele Sardana i Leonarda Massara koji, uz to što su natjecatelji, imaju i carving škole u Italiji specijalizirane za tajlandski i talijanski stil. Tako da će svaki rezultat biti dobar, a naravno najveća je želja medalja, iako mi je ipak najveća želja pokazati svu raskoš hrvatske kulinarske umjetnosti. Moram svakako zahvaliti Hrvatskom kuharskom savezu i izborniku Marinku Jurešiću na pozivu u reprezentaciju i na danom povjerenju - nastavlja Đukić, koji će predstavljati i svoju Udrugu kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije.

- Iz Udruge sam za sada jedino ja aktivan glede natjecanja ovog tipa. Ali bih istaknuo da je udruga ove godine sudjelovala u organizaciji triju kvalitetnih projekata, 1. Kup pizzaiola Osijek, 2. Zlatna kuna kup mladih kuhara do 19 godina te Gourmet Slavonije Baranje i Srijema - zaključuje Đukić koji je uz sva priznanja i odličja, trenutačno mentor na sveučilištu Aspira i gdje je odradio radionice sa studentima. Đukić je i predavač na Akademiji za kulinarstvo u Trakošćanu.

Đukić je već pokazao i dokazao da je jedan od najboljih svjetskih carving majstora i svakako je za očekivati da će to i ove godine na Svjetskom kupu potvrditi, no kako sam kaže, ide bez pritiska i imperativa jednostavno uživati u radu s najvećim svjetskim majstorima.

Vladimir Grgurić
prije četiri godine
OSVOJIO JE SVJETSKO SREBRO
Možda ste propustili...

U NOVOJ SEZONI “MASTERCHEFA”

U žiriju je i slavonski kuhar Goran Kočiš

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

Najčitanije iz rubrike