Mozaik
MEĐUNARODNI DAN PISACA U ZATVORU

I o ubijenim novinarima i zatvaranim piscima
Objavljeno 15. studenog, 2018.
Za Međunarodni dan pisaca u zatvoru, 15. studenoga, u Književnom klubu Booksa, u 19.30 sati, Hrvatski PEN prikazuje dokumentarni film redatelja Askolda Kurova Proces - Rusija protiv Olega Sencova. Govorit će i o ubijenim novinarima i zatvaranim piscima u fokusu Međunarodnog PEN-a, a u povodu političkih progona u Kataloniji Tomica Bajsić pročitat će nekoliko pjesama iz zbirke novijeg katalonskog pjesništva Riječi za jedan lapidarij, prema izboru Tonka Maroevića.


Oleg Sencov ukrajinski je redatelj i aktivist Euromajdana koji se protivio aneksiji Krima gdje je živio. Godine 2014. odveden je od Ruske službe sigurnosti u Moskvu, mučen u zatvoru i optužen za planiranje terorističkih akcija poput dizanja Lenjinovog spomenika u zrak. Osuđen je u politički motiviranom procesu na dvadeset godina zatvora unatoč činjenici da je svjedok koji ga je teretio povukao priznanje iznuđeno mučenjem i na sudu porekao krivnju Sencova. Oleg Sencov 5. listopada ove godine prekinuo je štrajk glađu koji je trajao 145 dana, jer mu je zbog kritičnog zdravstvenog stanja određena mjera prislinog hranjenja.
“... Bio je čovjek po imenu Poncije Pilat. Nakon što je mnoge godine prosjedio na mjesecu, porazmislio je o onome što je učinio. Onda, kada mu je oprošteno, hodao je uzduž mjesečeve zrake i rekao Ješui Ha-Nocriju, Isusu iz Nazareta: Znaš, bio si u pravu. Najveći je grijeh na Zemlji kukavičluk.", Oleg Sencov u obraćanju sudu nakon što je u politički montiranom procesu osuđen na 20 godina robije u Sibiru. N.Vek.
Možda ste propustili...

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike