Osijek
NOVA PRILIKA

Obučavaju se za tražena zanimanja u ugostiteljstvu
Objavljeno 10. studenog, 2018.
Prvi se put ovakav program provodi u prostoru prikladnom za osobe s invaliditetom, u UGO školi

Besplatan prijevoz, radna obuća, odjeća, materijali, liječnički pregled, a nakon osposobljavanja za priprematelja pizza i bureka ili jednostavnih jela i slastica u radnoj knjižici novo zanimanje s kojim se ne čeka na burzi rada – sve je to za 42 nezaposlene osobe s područja Osječko-baranjske županije omogućila Udruga paraplegičara i tetraplegičara kroz projekt simbolično nazvan "Nova prilika". Cilj je povećati konkurentnost marginaliziranih, teško zapošljivih skupina građana na tržištu rada, i to kroz osposobljavanje za zanimanja u ugostiteljstvu i treninge osobnog razvoja.

Navedena su zanimanja odabrali u dogovoru s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje vođeni prvenstveno deficitarnošću i što bržom zapošljivosti kadra po završetku programa.- Ta su zanimanja tražena u čitavoj Hrvatskoj, kako na obali tako i u Baranji, gdje je sve više obiteljskih gospodarstava koja trebaju takvu radnu snagu. I u školama kažu da vlada potražnja za takvim školovanim kadrom – ističe Danijel Balažić, voditelj projekta.Riječ je o dvogodišnjem projektu, prvome takve vrste koji provodi ova udruga sastavljena od četrdesetak aktivnih članova, isključivo osoba koje se kreću s pomoću invalidskih kolica. Projekt je vrijedan 979.206 kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Krajem listopada počela je njegova prva faza.- Program nije namijenen isključivo osobama s invaliditetom, ali je prilagođen takvim osobama, jer na taj način želimo omogućiti integraciju te pokazati da djelujemo na dobrobit cijele zajednice.Važno je reći kako se prvi put ovakav program provodi u prostoru prikladnom za osobe s invaliditetom, jer su u tom pogledu sva učilišta neadekvatna – ističe Balažić. Programi ospobljavanja održavaju se u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku, u praktikumima opremljenim najsuvremenijom opremom, a izvode ih vrhunski stručnjaci. Treninzi osobnog razvoja odnose se pak na bolje predstavljenje poslodavcu te ponašanje i djelovanje u radnom okruženju.Kroz projekt se namjerava provesti šest ciklusa ospobljavanja za područja svih gradova u županiji – Osijeka, Belog Manastira, Đakova, Našica, Donjeg Miholjca, Valpova i Belišća. Svaki ciklus traje četiri mjeseca, a obuhvatiti će po sedam korisnika. Sudjelovati mogu nezaposlene osobe mlađe od 29 godina koje posao traže duže od šest mjeseci te nezaposlene osobe starije od 29 godina koje posao traže duže od 12 mjeseci. U projekt je predviđeno uključivanje i osoba s tjelesnim invaliditetom, dok će jedan ciklus posebno obuhvatiti samo gluhe i nagluhe osobe – u prvom je ciklusu uključena tek jedna osoba s blažim invaliditetom.- Što se tiče dobnih skupina, interes je podjednak, no unatoč činjenici da je velika nezaposlenost na području naše županije, teško smo pronašli sedam prvih sudionika programa – pojadao se Balažić. Svaki polaznik osposobljavanja koji uspješno položi završni ispit dobit će uvjerenje osječke obrazovne ustanove cijenjene na tržištu rada ugostiteljskih radnika u cijeloj Hrvatskoj.
Jasenka Pejaković
Kroz projekt se namjerava provesti šest ciklusa ospobljavanja za područja svih gradova u našoj županiji
PONOVNO PRIJAVE
Udruga paraplegičara i tetraplegičara poziva sve zainteresirane kandidate koji udovoljavaju uvjetima da pošalju prijave za sudjelovanje u drugom ciklusu osposobljavanja na adresu upit@upit-os.hr. Prijave se zaprimaju do 25. siječnja 2019., a ciklus kreće 4. veljače. “Sve je besplatno, treba samo dobra volja”, kaže Balažić.
Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike