Osijek
IZ VODOVODA ODGOVARAJU HDZ-U

Jukić: Rashodi ne utječu na cijenu vode
Objavljeno 20. listopada, 2018.
U Vodovodu vjeruju, s obzirom na ovogodišnje poslovne rezultate, da će u 2018. velikim dijelom pokriti gubitak iz 2017.

Nakon što je u četvrtak GO HDZ-a Osijek zatražio od gradske uprave osnivanje povjerenstva koje će analizirati i financijski istražiti stanje i razmjere posljedica višemilijunskog gubitka u prošlogodišnjem poslovanju tvrtke Vodovod-Osijek d.o.o. u 80-postotnom suvlasništvu Grada Osijeka, priopćenjem su se oglasili i iz Vodovoda.


"Još jednom napominjemo da je 37,6 milijuna kuna iskazanog gubitka u 2017. godini rezultat izvanrednih financijskih rashoda i da operativno poslovanje Vodovod-Osijeka d.o.o. nije ugroženo te da ti rashodi nikako ne utječu na cijenu vode ili na buduća ulaganja u infrastrukturu vodoopskrbe i odvodnje. Vodovod-Osijek d.o.o. još je uvijek jedna od vodećih tvrtki za vodoopskrbu i odvodnju u RH, što je vrlo lako provjerljivo, i pozivamo čelnike osječkog HDZ-a da to i učine", stoji u priopćenju Vodovoda kao odgovor na pitanja predsjednika osječkog HDZ-a Ivana Radića upućena ne samo Vodovodu nego i gradskoj upravi.
Podsjetimo, nakon usvajanja izvješća o poslovanju Vodovoda u 2017. godini na 12. sjednici Gradskoga vijeća, Radić je u priopćenju upitao hoće li se kao posljedica lošeg poslovanja uskoro povećati računi za vodne usluge građanima, što će biti s 400 zaposlenika Vodovoda, ali i isporukom vode kućanstvima i pravnim osobama te hoće li navedeno imati štetan utjecaj na proračun Grada Osijeka kao što poremećaj u brodogradilištu Uljanik ima utjecaj na grad Pulu.
"Vodovod-Osijek d.o.o. u prvih je osam mjeseci 2018. ostvario netodobit od 3.442.553 kune, od čega EBITDA iznosi 6.751.517 kuna. Ovakav je rezultat u 2018. godini i odgovor GO HDZ-u na upit hoćemo li povećanjem cijene vraćati gubitke", ističu iz Vodovoda. Vjeruju i da će u 2018. godini efikasnim upravljanjem troškovima i završetkom nekih starih sudskih procesa velikim dijelom pokriti gubitak iz 2017. godine, a sigurno dio koji je nastao kao posljedica stečaja tvrtke Vodovod-Graditeljstvo d.o.o. Podsjećaju da zbog spora s Tvornicom šećera Osijek čekaju odluku Županijskog suda kojom će im, vjeruju, biti vraćeno 20 milijuna kuna, a što je već u korist Vodovoda odlučio u listopadu 2017. Općinski sud u Osijeku. Ostatak prošlogodišnjeg gubitka, ističu, sastoji se od umanjenja vrijednosti ulaganja u tvrtku Vodovod-Montaža d.o.o. i kao posljedica stečaja tvrtke Vodovod-Graditeljstvo d.o.o.
"Tvrtka Vodovod-Montaža d.o.o. trenutačno je u operativnim problemima, ali nije u planu ni stečaj, a ni likvidacija te tvrtke", ističu iz Vodovoda dodajući da "Montaži" planiraju vratiti ugled jedne od najboljih monterskih tvrtki u Hrvatskoj. Napominju da je informacije o poslovanju Vodovoda moguće dobiti u Gradu Osijeku ili Vodovodu. Direktor Vodovoda Ivan Jukić rekao je za Glas Slavonije kako svom priopćenju upućenom medijima nema što dodati.
Jasenka Pejaković
gubitak
37,6 MILIJUNA KUNA U 2017. GODINI
LONČAR: BEZ UTJECAJA NA GRADSKI PRORAČUN
Pročelnik Ureda gradonačelnika Željko Lončar kaže kako je do čitave situacije s Vodovodom došlo zbog nedovoljno dobro protumačenih iskazanih rezultata te da je veći dio tog gubitka saniran. "Radi se konkretno o 20 milijuna kuna, koje je Tvornica šećera već isplatila Vodovodu", kaže Lončar ustvrdivši i kako operativno poslovanje tvrtke nije ugroženo te da neće biti utjecaja na povećanje cijene vode ili na buduća ulaganja Vodovoda u infrastrukturu vodoopskrbe i odvodnje. Dodaje i da neće negativno utjecati na gradski proračun, jer se Vodovod ne financira iz proračuna Grada Osijeka.
Najčitanije iz rubrike