Crna kronika
RAČUNALNA PRIJETNJA

Uplati mi 500 dolara da ti maknem virus
Objavljeno 18. listopada, 2018.
NOVA GRADIŠKA - Policijskoj postaji Nova Gradiška, u utorak oko 21 sat, 48-godišnjakinja je dojavila da je preko elektroničke pošte, s elektroničke adrese identične njezinoj, zaprimila e-mail u kojemu ju neznanac obavještava da joj je računalo zaraženo virusom te da raspolaže svim sadržajima i kontaktima osoba sa njezinog računala. Neznanac joj je također zaprijetio da će, ako ne uplati 500 dolara na njegov Bitcoin račun, njezine neprimjerene sadržaje proslijediti svim kontaktima. Policajci su pokrenuli potragu za neznancem.
U posljednje vrijeme građani sve češće prijavljuju slične pojave kada zaprimaju obavijest od nepoznate osobe da im je računalo kompromitirano, da je na računalu instaliran maliciozni program te prijetnje žrtvi, da će, ako ne uplati određen iznos, neprimjeren sadržaj sa žrtvina računala poslati svim kontaktima iz računala.
- Preporučujemo građanima da ne otvaraju sumnjive privitke u porukama od pošiljatelja koji im nisu poznati jer takvi privitci mogu sadržavati maliciozne programe. Potrebno je provjeravati isključenost web-kamere ako ju nije potrebno koristiti tijekom pregledavanja internetskog sadržaja, ažurirati svoje lozinke uz korištenje sigurnosno jače lozinke za svaki pojedini internetski servis, izbjegavati ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima te instalirati i redovito ažurirati antivirusne programe kao i operativne sustave - podsjećaju iz policije.S.Lacić
 
Možda ste propustili...

POLICIJA BIH, HRVATSKE I EUROPOL

Velika akcija protiv krijumčara ilegalaca

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

POLICIJA POZIVA GRAĐANE DA VRATE ORUŽJE

Pronašao minu radeći u polju

Najčitanije iz rubrike