Osijek
JOŠ JEDAN OPASAN NALAZAK ODBAČENIH BOMBI NA PODRUČJU DONJEG GRADA

Dječak (15) pronašao tromblon, drugog dana odnio ga u vojarnu
Objavljeno 18. listopada, 2018.

Petnaestogodišnji tinejdžer pronašao je tromblon u ponedjeljak poslijepodne na obali Drave na području osječkog Donjeg grada. Kako doznajemo, maloljetnik je tromblonsku minu tek drugog dana odnio u vojarnu "Vrbik" i predao je vojnicima.


Tinejdžer uopće nije bio svjestan kakvoj se opasnosti izlaže kada je pokupio tromblon i nosio ga uokolo. Starije generacije koje su doživjele Domovinski rat većinom smatraju da je bomba - bomba i trobmlon - tromblon te da mladi sami od sebe znaju koliko su te stvari opasne, no djeci i mladima, koji nisu bili ni u planu za Domovinskog rata, te su opasne stvari zanimljive jer za njih potječu "iz davnina". To je otprilike situacija kao kada su njihovi roditelji, kada su bili djeca i mladi, slušali priče o Drugom svjetskom ratu, a zapravo nisu imali pojma o čemu se tu radilo i što su bombe doista.
Ovo je tek jedan od opasnih nalazaka u nizu na osječkom području. Nekoliko dana prije ovog slučaja građanin je na području Donjeg grada pronašao detonatorske kapisle.
No i djeca su već pronalazila svašta na istom području. Tako je početkom listopada prošle godine šestogodišnji dječak iz Osijeka pronašao odbačeno streljivo nekoliko metara od desne obale Drave, na području stare Luke Tranzit, u neposrednoj blizini lučke dizalice. Dječak i njegov otac odlučili su iskoristiti sunčano nedjeljno prijepodne za šetnju. Dok su otac i sin mirno šetali, dječak je naišao na 14 komada streljiva za automatsku pušku, što je djelomično virilo iz pjeskovita tla. Dječak nije znao što je točno pronašao, pa je pitao oca o čemu se radi, a kada je saznao da se riječ o opasnom bojnom streljivu, zamolio je oca da pozove policiju.
Nažalost, gotovo da nema dana da se u Slavoniji ne pronađu odbačena minsko-eksplozivna sredstva, a najgore je što ih često pronalaze djeca.
Iz policije apeliraju na građane da ne bacaju posvuda oružje, već da ga predaju policiji.
- Podsjećamo vas da je još u tijeku akcija ‘Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza‘. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni ni prekršajni postupak, odnosno ne očekuju ih nikakve kazne. Pozivamo građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo vas da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihova aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, nego nas o nakani predaje obavijestite na broj 192 ili u najbližu policijsku postaju. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način - pozvao je Darijo Premec, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske.
Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno može informirati i preko besplatne telefonske linije 0800 88 92.
Sandra Lacić
Darijo Premec

glasnogovornik PU osječko-baranjske

Molimo vas da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihova aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, nego nas obavijestite na broj 192
BOMBU PRONAŠAO 13-GODIŠNJAK
U svibnju 2012. samo zahvaljujući prisebnosti 13-godišnjeg dječaka, koji se pokazao pametnijim od građana koji posvuda odbacuju oružje i bombe, izbjegnuta je tragedija u Osijeku. Dječak je pronašao odbačenu ručnu bombu M-75 u blizini željezničke pruge u Biđskoj ulici, u Bosutskom naselju. Prisebni 13-godišnjak odmaknuo se, pozvao policiju te na obližnjem parkiralištu trgovačkog centra pričekao dolazak policajaca.
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike