Regija
NAKON OBILASKA LINIJE OBRANE SLATINSKOGA KRAJA

Učenici osnovnih škola bogatiji za istinu o pobjednicima u ratu
Objavljeno 18. listopada, 2018.
SLATINA
Udruga HVIDR-a Slatina niz godina provodi projekt "Istina o pobjednicima", u okviru kojega učenici svih osnovnih škola s područja bivše općine Podravska Slatina uoči Dana 136. slatinske brigade (28. listopada) obilaze liniju obrane slatinskoga područja. U projektu sudjeluju osnovne škole Eugena Kumičića i Josipa Kozarca iz Slatine, Vladimira Nazora iz Nove Bukovice, "Davorin Trstenjak" iz Čađavice te škole Mikleuš i Voćin. U utorak je putem slatinske brigade krenula prva skupina učenika sedmih razreda iz Čađavice, koje je vodio učitelj Tomislav Sabolić, i Nove Bukovice, s kojima je bila ravnateljica Lareta Žubrinić. Njihova prva stanica bio je spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade gdje su zapalili lampione u spomen na žrtve Domovinskog rata na slatinskom području. Pješice su se uputili do Zavičajnog muzeja i razgledali spomen-sobu Domovinskog rata u kojoj su izložene fotografije poginulih branitelja pod nazivom "Moj križ svejedno gori", fotografije ratnih događanja, stradanja i razaranja, osobne stvari poginulih i prvo naoružanje hrvatskih obrambenih postrojba. Što se sve događalo na slatinskom području 1991. godine učenicima je prezentirao kustos Srđan Đuričić. Tijekom daljnjeg obilaska bojišnice pratila su ih kazivanja o emotivnim sjećanjima ravnateljice Žubrinić, koja je osobno poznavala neke od poginulih branitelja, i predsjednika HVIDR-e Ilije Nikolića, koji je sudjelovao u obrani.
Hrvatski branitelji Marko Marković i Josip Habl na mjestima pogibije branitelja učenicima su iznosili svoje potresne priče o životu u vrijeme rata, organizaciji obrane i stradanjima heroja koji su život dali za domovinu.
Uz cestu kroz šumu u brdovitom predjelu između Slatine i Ćeralija učenici su obišli mjesto pogibije Dragana Bezuka, a branitelji su potom obnovili sjećanje i na obližnju akciju u kojoj je poginuo Tomislav Mikić, nekoliko branitelja je ranjeno, a Mirko Vučeta je nestao. Sljedeće zaustavljanje bilo je na ulazu u Ćeralije, na mjestu gdje su poginuli Bernard Štajduhar i Stjepan Eri. Neposredno prije Voćina mjesto je pogibije četvorice mještana, a podizanjem spomenika u središtu mjesta odana je počast za prvih 39 stradalih mještana. Nakon što su na svim mjestima zaustavljanja zapalili svijeće, u Voćinu je sedmaše iz Čađavice i Nove Bukovice dočekao predsjednik voćinske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Darko Božičković. On je i sam pretrpio ratne strahote i zatočeništvo u svom Voćinu pa je iznio neka od svojih potresnih svjedočanstava. Učenici su zatim posjetili voćinsku crkvu iz 15. stoljeća, koja je do temelja bila razorena uoči neprijateljskog povlačenja, a koja je obnovljena u izvornom obliku. O svetištu i njegovu značenju učenicima je govorio župnik, vlč. Ivan Ereiz. U povratku iz Voćina, učenici su na mjesnom groblju u Četekovcu odali počast svim žrtvama pokolja u Balincima, Četekovcu i Čojlugu, a potom i na mjestu pogibije Perice Sabo prilikom noćnog napada iz zasjede na autobus između Čojluga i Mikleuša.
Prepuni dojmova i spoznaja o značenju obrane slatinskoga kraja i veličini žrtve poginulih branitelja, učenici su otišli kući bogatiji za istinu o pobjednicima, što je i bio cilj njihove terenske nastave.
Petar Žarković
U projektu "Istina o pobjednicima" sudjeluju učenici iz šest osnovnih škola
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike