Osijek
TRIBINA "KAKO POSTATI UDOMITELJ?"

Udomiteljstvo - humaniji oblik brige za djecu
Objavljeno 13. listopada, 2018.

U prostoru Gradske i sveučilišne knjižnice u četvrtak je održana javna tribina "Kako postati udomitelj?", na kojoj su građani zainteresirani za udomiteljstvo dobili sve informacije, kao i objašnjenja zakonskih preduvjeta i postupaka koji su potrebni za postati udomiteljem. Tribina je održana u sklopu trogodišnjeg programa "Učini pravu stvar za dječji osmijeh - podrška udomiteljskim obiteljima" Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, kojemu je cilj promovirati udomiteljstvo kao humaniji oblik brige za djecu koja su iz različitih razloga ostala bez roditelja.


- Tribina ima za cilj građanima koji su zainteresirani za udomiteljstvo dati sve potrebne informacije kako bi saznali što to uopće znači biti udomitelj, i kako mogu postati udomitelji. To je jedan duži proces u kojem veliku ulogu ima Centar za socijalnu skrb gdje se i podnosi zahtjev za udomiteljstvom. Ovo je i dio promocije udomiteljstva kao alternativnog oblika skrbi za djecu, jer postoji golema potreba za udomiteljima u sklopu deinstitucionalizacije - rekla nam je Vanja Gorijanac, psihologinja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek.

- Prednosti udomljavanja na ovaj su način višestruke. Ponajprije jer se jedna ili dvije osobe mogu u potpunosti posvetiti djetetu. Drugačija je i sama atmosfera, djeca su u potpunosti uključena u obitelj. Oni koji se odluče za udomiteljstvo moraju se javiti Centru za socijalnu skrb, gdje će socijalni radnik i psiholog s njima obaviti inicijalni razgovor. Nakon toga moraju prikupiti potrebnu dokumentaciju i proći obradu koja se odnosi na opsežnu socijalnu anamnezu i psihološko testiranje. Također se izlazi i na teren da bi se vidjelo zadovoljava li udomiteljski smještaj osnovne uvjete. Ako su stvoreni svi preduvjeti, slijede edukacije te dobijanje dozvole - rekla nam je psihologinja Centra za socijalnu skrb Osijek Sanja Stanković. I. Alilović
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike