Osijek
BRAČNO SAVJETOVALIŠTE

U ranjenom braku treba opet naći slatkoću vina kao u početku!
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Teme s kojima se susreću u Savjetovalištu često su mučne - od nezaposlenosti i preljuba do nasilja
“Rekla sam svome suprugu da je vrijeme da se konačno zaposli. Možda sam imala povišen ton, ali bila sam nesretna što djecu opet ne možemo poslati na ekskurziju jer nemamo novca. On je uzeo stakleni stolić i razbio ga te mi rekao da će me izmaskarirati. Djeca su ga zaustavila.” To je samo jedno od svjedočanstava koje su jučer s javnosti podijelile djelatnice Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, što im ga je povjerila 45-godišnjakinja koja je u braku već 20 godina a pomoć je potražila u Savjetovalištu.
Naime, to je savjetovalište u petak svečano obilježilo 15 godina djelovanja, a ovakve i slične priče samo su dio onih s kojima se susreću u okviru te Caritasove djelatnosti. Danas Savjetovalište djeluje u Osijeku i Slavonskom Brodu.
Program svečanog obilježavanja počeo je misnim slavljem u kapelici sv. Roka koje je predvodio mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije. Podsjetimo kako je osnivanje Savjetovališta inicirao još đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. dr. Marin Srakić, na čemu mu je jučer zahvalio i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, mons. dr. Đuro Hranić. On je ovom prilikom upozorio i kako je jedan od problema činjenica da velik dio vjernika nije svjestan da Savjetovalište djeluje i da je u njemu moguće dobiti profesionalnu pomoć psihologa, terapeuta i teologa.
- No ovo je prilika da zahvalimo onima koji su osnovali Savjetovalište i onima koji već godinama u njemu rade. To su ponajprije stručni voditelj Bračnog i obiteljskog savjetovališta i Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja,
dr. sc. Josip Bošnjaković, te Suzana Matošević i Elizabeta Matuzović, uz čiji je trud i samoprijegor Savjetovalište ne samo opstalo nego i napredovalo. Zbog takvog rada nakon samo godinu dana rođena je i treća Caritasova beba, a to je Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja, jer je prepoznato da je to velik dio problema s kojim se Bračno savjetovalište susreće, a u kojemu danas radi psihologinja Ivana Stvorić. Savjetovališta su danas temelj Obiteljskog centra i promicanja obiteljskog pastorala, naglasio je u svom osvrtu nadbiskup Hranić.
Elizabeta Matuzović, koja radi u osječkom savjetovalištu, naglašava da su teme s kojima se susreću često vrlo mučne i bolne - od zaposlenosti i nezaposlenosti, socijalnog statusa, odnosa s djecom, preljuba, nasilja do traženja izlaza kroz kocku, alkohol, šopingholičarstvo ili prekomjerni rad. - Mi pokušavamo analizirati kako je došlo do problema i usmjeriti supružnike na ono što je bilo na početku. Na ono što je temelj zbog kojeg je dvoje započelo ljubavnu priču. Cilj je naći onu slatkoću vina u početku. Ljudi dolaze s tolikom gorčinom i iznemoglošću i mi ih moramo vratiti na početak i sakramentalnost braka. Tada se počinje odmatati zapetljano klupko s puno emocija. U Savjetovalište dolaze i parovi i osobe pojedinačno, a ono čime se vodimo je da ih potičemo na opraštanje, razumijevanje, nadu i optimizam. Obitelji nisu problem, one su prilika - naglasila je Elizabeta Matuzović.
Nefreteta Z. Eberhard
Savjetovalište djeluje u Osijeku i Slavonskom Brodu, gdje je i Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja
Napukli trs teško cijeli
Prof. Vladimir Dugalić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu upozorava da se ponekad mora dugo čekati da bi se vidjeli rezultati rada Savjetovališta, jer je "napukli trs teško zacijeliti" - Treba razmilsiti i o preventivnom djelovanju u budućem radu - poručio je prof. Dugalić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike