Učionica
ODRŽANA JOŠ JEDNA EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA

Ove godine u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli, iduće godine i u Osijeku
Objavljeno 12. listopada, 2018.

Europskoj je noći istraživača, kao višegodišnjoj inicijativi Europske komisije, cilj približiti znanost javnosti te mnogim aktivnostima progovoriti o važnosti znanosti za društvenu zajednicu, o važnosti znanstveno-istraživačkoga rada te o europskim i nacionalnim politikama u znanosti.


Europska noć istraživača tradicionalno se odvija posljednjega petka u rujnu, od 17 do 22 sata. Njezina je organizacija u Republici Hrvatskoj glavna aktivnost projekta Techno-Past Techno-Future: European Researchers´ Night koji je financiran u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije 2014. – 2020. – Obzor 2020., a koji koordinira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s projektnim partnerima (Institut za društvena istraživanja, Institut Ruđer Bošković, Staroslavenski institut, Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša, Mediteranski institut za istraživanje života, British Council, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Sjever i Hrvatska zaklada za znanost).

Europska noć istraživača ove je godine održana 28. rujna 2018. u četirima hrvatskim gradovima (Zagreb, Split, Rijeka, Pula), a 27. rujna 2019. godine Pulu će zamijeniti Osijek održavanjem događanja „Tržnica budućnosti“. Spomenuta aktivnost dio je tematske skupine Strossmayer Days, sadržajno povezujući gospodarski razvoj i razvoj poljoprivrede na koje je Strossmayer u svoje vrijeme imao snažan utjecaj.
Lidija GETTO
„Tržnica budućnosti“ 27. rujna 2019. u Osijeku
U dvorištu zgrade Rektorata Sveučilišta u Osijeku na „Tržnici budućnosti“, povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost, bit će predstavljena hrana budućnosti te poljoprivredni proizvodi za budućnost. Glavnom događanju prethodit će mnogo aktivnosti koje će se odvijati od lipnja do kraja rujna 2019., a koje će pripremati sastavnice Sveučilišta u Osijeku u dvjema tematskim skupinama: Strossmayer Days i Technopast. U realizaciji tih osječkih aktivnosti sudjelovat će predstavnici Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike