Učionica
TRADICIONALNI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP U VUKOVARU

Na 17. Ružičkinim danima sudjelovala 424 autora iz 11 zemalja
Objavljeno 12. listopada, 2018.

Tradicionalni znanstveno-stručni skup XVII. Ružičkini dani održan je u Vukovaru od 19. do 21. rujna 2018. u organizaciji Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek, Hrvatskoga društva kemijskih inženjera i tehnologa te međunarodnih udruga IUFoST, EHEDG i EuCheMS.


U znanstveno-stručnom dijelu skupa ukupno 424 autora iz 11 država održalo je pet plenarnih, pet pozvanih, jedno tematsko predavanje, 16 usmenih i 88 posterskih priopćenja, a skup je posjetilo 279 sudionika. Na 6. susretu mladih kemičara „Na mladima kemija ostaje“ učenici osam srednjih škola iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine predstavili su deset priopćenja. Ove je godine prvi put na Susretu mladih kemičara održano pozvano predavanje koje je održao Domagoj Šubarić, student Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije, a učenicima se uvodno obratio i Igor Štagljar, jedan od plenarnih predavača skupa. Osim toga, prvi su put na skupu sudjelovala djeca vrtićke dobi, odnosno Dječji vrtić „Maza“ iz Valpova koji je predstavio svoje učenje i viđenje kemije usmenim izlaganjem i putem pet postera.
Ove je godine na poseban način obilježeno i 40 godina od održavanja prvoga skupa u spomen nobelovcu Lavoslavu (Leopoldu) Ružički te je tim povodom predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora skupa prof. dr. sc. Srećko Tomas napisao monografiju naslova „40 godina Ružičkinih dana, Vukovar, 1978. – 2018.“, a pripremljena je i istoimena izložba na kojoj su izloženi svi zbornici skupa i 22 postera na kojima su prikazane fotografije, isječci iz novina, organizatori, predsjednici i sponzori dosadašnjih skupova. Znanstveno-organizacijski odbor u pratnji sudionika skupa položio je vijenac u spomen svim preminulim sudionicima Ružičkinih dana i braniteljima.
Na otvorenju skupa zaslužnim su institucijama, ustanovama, tvrtkama i pojedincima dodijeljena priznanja za dugogodišnji doprinos Ružičkinim danima, zahvalnice za organizaciju XVII. Ružičkinih dana i zahvalnice za potporu izdavanju monografije, a svim dosadašnjim predsjednicima uručen je spomen-poster predsjednika znanstveno-organizacijskih odbora skupa.
Đurđica AČKAR
Pokroviteljstva i potpore
Skup je održan pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uz potporu: Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, Sveučilišta u Osijeku, Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije, Gradova Osijeka i Vukovara, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca. Financijsku potporu skupu dali su brojni sponzori, od kojih valja istaknuti zlatnoga sponzora INA-u (Industrija nafte d.d.), srebrnoga sponzora Labena d.o.o. te brončane sponzore Karolinu d.o.o., Inspecto d.o.o i Dechra Genera d.o.o.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike