Kultura
MAJSTORSKI CIKLUS

Na otvorenju sjajni Vlatković i maestro Dindo
Objavljeno 8. listopada, 2018.
ZAGREB - Gostovanjem hrvatskog hornista svjetskog glasa, Radovana Vlatkovića, otvorena je nova sezona Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Dirigirao je maestro Enrico Dindo, koji je već četvrtu sezonu šef dirigent Orkestra. Kao i vrlo često do sada Dindo je nastupio u dvostrukoj ulozi - kao violončelist i dirigent.
Koncert je počeo skladbom koja pripada području komorne, a ne orkestralne glazbe. Prvi put su se na pozornici našli zajedno maestro Dindo i Vlatković, sjajni umjetnici na violončelu i horni. Na poticaj Vlatkovića, za zajednički nastup odabrana je Schumannova skladba Andante i varijacije u B-duru, pisana za neobičan sastav - dva violončela, dva klavira i rog. U izvedbi tog djela Vlatkoviću i Dindu pridružili su se vođa dionica violončela Branimir Pustički te ugledni hrvatski pijanisti Petra Gilming i Danijel Detoni. Publika je izvedbu ovog rijetko izvođenog komornog djela nagradila bogatim pljeskom.
Nakon kvinteta, Vlatković je izveo Koncert za rog i orkestar Johna Williamsa, legendarnog američkog skladatelja poznatog po filmskoj glazbi. Tijekom više od šest desetljeća duge karijere Williams je skladao neke od najpopularnijih i najprepoznatljivijih partitura za mnoge antologijske filmove (Ratovi zvijezda, Ralje, Supermen, E.T., Indiana Jones, Schindlerova lista...
"Ovo je fantastični koncert koji je Williams napisao i još nije izvođen u Hrvatskoj, tako da se činilo zanimljivo, jer čini veliki kontrast sa Schumannom, a opet im je zajednički intenzitet i fenomenalne izražajne mogućnosti koje su pisane za moj instrument”, kazao je o koncertu koji je izveo Vlatković. Izvedbom Williamsova Koncerta Vlatković je još jednom pokazao svu svoju muzikalnost i virtuoznost. U drugome dijelu Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Dinda izveo je Drugu simfonija u C-duru Roberta Schumanna. Poblika je i ovaj nastup popratila burnim pljeskom.
Izravni radijski prijenos prvog koncerta Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a iz KD-a V. Lisinskog u Zagrebu mogao se slušati na Trećem programu Hrvatskog radija. Tijekom stanke slušatelji su poslušali razgovor s maestrom Dindom i Radovanom Vlatkovićem. D.Kć.
Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike