Ekonomija
IZUZETNO DOBRA PONUDA I POSJEĆENOST

21. Osječki jesenski sajam dobio pohvale i izlagača i posjetitelja
Objavljeno 9. listopada, 2018.
I ovogodišnji netom završeni Osječki jesenski sajam obilovao je izuzetno dobrom ponudom i dobrom posjećenošću.
U nedjelju je, naime, završilo 21. izdanje Osječkog jesenskog sajma, manifestacije koja je programski obuhvatila poljoprivredu, prehranu, graditeljstvo, stanovanje, zdravlje, ekologiju s ciljem podizanja regionalne konkurentnosti i održivog razvoja.
Osim prezentacije roba i usluga gospodarstvenika, obrtnika, OPG-ova, sajam je još jednom bio prigoda za prezentaciju i razmjenu iskustava jedinica lokalne samouprave, lokalnih akcijskih grupa, tematskih asocijacija i udruga. Subota, a još više nedjelja na osječki izložbeni prostor na Pampasu ponovno su privukle izniman broj posjetitelja, u pojedinim trenucima bilo je potrebe za posebnom regulacijom prometa.
Organizator Osječki sajam d.o.o., tvrtka u vlasništvu Grada Osijeka, i za ovu manifestaciju dobio je pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske te Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, a suradnju su pružili tradicionalni partneri Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek te Obrtnička komora Osječko-baranjske županije.
Ovu ćemo ipak pamtiti po tome što je najavljeno kako se svi, od izlagača i posjetitelja do organizatora počinju polako opraštati od sajamskom prostora na Pampasu.
Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, potpomognuti sredstvima iz EU fondova, krenuli su u realizaciju projekta Gospodarskog centra, koji će biti dom novom sajamskom prostoru. Jer zna se kako Pampas nije zamišljen i namijenjem sajamskoj djelatnosti. Pa, opet unatrag dvadeset godina, uz tek godinu ili dvije iznimke, ovaj je prostor unatoč svim svojim nedostacima (prije svega tehničko-organizacijskim) postao sinonim za sajmovanje u Osijeku.
I ovaj put za svakoga se moglo naći ponešto, od uporabnih predmeta, hrane, vina i raznih čajeva sve do ručno izrađenih predmeta od drva, raznih potrepština potrebnih za graditeljstvo, stanovanje i naravno poljoprivredu.
Jesenski sajam uključio je i 5. Izložbu ženskog poduzetništva, 2. Izložbu braniteljskog poduzetništva te hrvatsko-mađarski poslovni susret.
U sklopu sajma održano je i 23. Nacionalno ocjenjivanje meda, a ovogodišnji jesenski sajam zapamtit će se po simpatičnom Mednom doručku. U cilju promocije domaćega meda, onog zaštićenog znakom Hrvatske poljoprivredne agencije, na ovom slasnom doručku bili su učenici nižih razreda obližnje osnovne škole.
A kada smo već kod školaraca, direktor Osječkog sajma, Alen Vukašinović, najavljuje zanimljiv sajamski kurikulum. Ovo naime neće biti posljednja ovogodišnja sajamska priredba.
- U suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije organizirat ćemo priredbu na kojoj će se predstaviti radionice Doma tehnike. U dva dana, bit će to petak i subota početkom prosinca, pozvat ćemo osnovnoškolce da praktičnim sudjelovanjem u radionicama Doma, ako to već nisu, zakorače u svijet tehničke kulture. Bit će to naš mali sajamski kurikulum - kaže Vukašinović, uz zaključnu ocjenu kako je 21. Osječki jesenski sajam ponovno dobio pohvalne ocjene izlagača. D. Kuštro
220

izlagača okupio je netom završeni 21. Osječki jesenski sajam