Sport
ZLATKO SARAČEVIĆ:

Moramo biti objektivni, muški i ženski rukomet u Hrvatskoj su u opadanju
Objavljeno 21. rujna, 2018.

Otvorenje nove prvoligaške sezone za rukometašice prošle subote u osječkom Zrinjevcu imalo je pomalo svečarsko obilježje. Za rukometašice Osijeka bio je to prvi susret nakon jednogodišnjeg izbivanja iz društva najboljih, a u goste im je stigla najbolja hrvatska ekipa, Podravka Vegeta, koja je ove sezone ponovo izborila Ligu prvakinja.


Na tom su im uspjehu čestitali domaćini. Posebno njihovu treneru, proslavljenom Zlatku Saračeviću, s kojim smo se nakon utakmice dotaknuli nekoliko rukometnih tema.
Prva se tiče njegove ekipe. Podravku u LP čekaju veliki izazovi jer im je ždrijeb dodijelio mađarski Györi ETO, slovenski Krim te njemačkog prvaka Thüringer.
- Sigurno je kako nećemo ići po Coubertinovoj "važno je sudjelovati". Pokušat ćemo biti kompetentni, da vidimo gdje smo, imamo još vremena za uigravanje. Činjenica je da smo prošli u Ligu prvakinja na volju, želju, entuzijazam, ali još je tu bilo puno pogrešaka. Što je i razumljivo, ovo je nova ekipa, osam novih igračica i normalno je da je to teško uklopiti. Ako nam se pruži prilika, zašto ne nešto napraviti i u Ligi prvakinja.
Ženski reprezentativni rukomet posljednjih godina sve više je u krizi. Nacionalna selekcija još nekako uspijeva nastaviti kontinuitet nastupa na europskim prvenstvima, no bez većeg rezultata, a u svjetskoj konkurenciji posljednji nastup bile su Olimpijske igre 2012.
- Budimo realni, nama rukomet općenito pada, i muški i ženski. Nismo više ni u muškom moćni. Ni na reprezentativnom planu, a ni Zagreb nije više kao što je bio. Znamo zašto padamo, i jedino na ovakav način, ulaganjem velikog sponzora kao što se događa u Podravci, možemo nešto popraviti. Silom prilika mi sada moramo uzimati strane igračice, jer domaće nemaju tu kvalitetu. Možda uz njih sada stasaju, ali trenutačno ih nemamo. Jednostavno, nema nas u Europi.
Je li to stvar selektiranja, pada zanimanja za rukomet, nedovoljno dobrog trenerskog kadra...?
- Uvjeti. Nemamo dvorana, nama djeca treniraju ili rano ujutro ili kasno navečer. Tko će ih dovesti? Roditelji moraju biti fanatici da bi došli. Zagreb nema dvoranu, mi treniramo s klincima 1998. i 2000. na pola terena. Pa mi pravimo čuda s ovim što imamo.
Svi koji su uključeni u sport dobro znaju kako smo i do najvećih uspjeha uglavnom dolazili improvizirajući.
- To "ne pije vodu." Evo, Györ je prvak Europe i onda kupi četiri najbolje igračice na svijetu, a već su prvaci. Teško je i pratiti primjer Podravke jer Podravka je nešto drugo. No, postoji entuzijazam. Eto, Osijek se ponovo vratio u Prvu ligu, imamo kakvih-takvih 13 klubova. Talenata imamo, samo im dajte uvjete.
Naš nekadašnji proslavljeni reprezentativac cijeli je rukometni vijek bio u muškom rukometu. Vođenje Podravke Vegete prvi mu je posao s rukometašicama.
- Svi me pitaju o razlici muškog i ženskog rukometa, ali nema velike razlike. Moraš prvo vidjeti kakvu kvalitetu imaš i onda iz toga napraviti najbolje. Rekao sam jednom u šali: imao sam ženskih problema i u muškim ekipama. Samo je bitno imaš li kvalitetu. Mislim da ova Podravka ima. Ne znamo koliko to trenutačno vrijedi u Europi. Za godinu-dvije tko zna - zaključio je Saračević.
Goran Roguljić
Saračević se s Podravkom plasirao u Ligu prvakinja
Najčitanije iz rubrike