Osijek
GREEN TALKS NA GFOS-U

Zelenom gradnjom do gotovo nulte potrošnje energije
Objavljeno 21. rujna, 2018.
Svrha je Green Talksa educirati i informirati o zelenoj gradnji, energetskoj učinkovitosti...

U suradnji s Građevinskim fakultetom jučer je u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju održan simpozij o zelenoj gradnji (Green Talks) pod nazivom "Energetska obnova zgrada i nZEB (zgrade gotovo nulte potrošnje energije)".


Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji sa svojim članovima i partnerima unatrag desetak godina promiče održivu gradnju u našoj državi. Konačno, jedan dio onoga što promiču i zakonski je reguliran preko "zgrada gotovo nulte potrošnje energije".
Uoči jučerašnjeg početka seminara goste su kao domaćini pozdravili Boris Piližota, zamjenik osječkog gradonačelnika, i Goran Ivanović, zamjenik osječko-baranjskog župana. Obojica su se mogla pohvaliti upravo u pogledu energetske obnove, i Županija i Grad prednjače u hrvatskim okvirima kada je u pitanju obnova javnih i višestambenih zgrada.
Dožupan Ivanović podsjetio je kako Osječko-baranjska županija provodi projekt kreditiranja energetske obnove višestambenih zgrada kojim je predviđen kreditni potencijal u iznosu od 20 milijuna kuna. Preko ovog projekta suvlasnicima višestambenih zgrada omogućuje se ishođenje povoljnih kreditnih sredstava za obnovu zgrada. Dogradonačelnik Piližota, pak, pohvalio se učestalim projektima energetske obnove osnovnih škola i vrtića.
U radnom dijelu predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održali su prezentacije, a potom i sudjelovali u raspravi na okruglom stolu o temi "Obnova zgrada u Osijeku i okolici" na kojemu su sudjelovali i predstavnici Društva arhitekata Osijek i Društva građevinskih inženjera Osijek.
Programi energetske obnove zgrada, komercijalnih, javnih te višestambenih i obiteljskih kuća u posljednje tri godine u Hrvatskoj nose više od 60 posto ukupno ostvarenih ušteda energije kojima Republika Hrvatska ostvaruje ciljeve energetske učinkovitosti za 2020. godinu.
Gren Talks su jučer obuhvatili nZEB zakonsku regulativu i implementaciju na tržište, kao i temu financiranja energetske obnove zgrada preko EU fondova, javno-privatni model financiranja zgrada EenU, odrađeni i planirani projekti energetske obnove te mogućnosti poboljšanja i problemi s kojima se susrećemo u praksi.
Green Talks najpoznatije su edukativne aktivnosti Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. To su besplatne edukacije namijenjene širokoj stručnoj javnosti, inženjerima građevine, geodezije, strojarstva, elektrotehnike, arhitektima, krajobraznim arhitektima, ekonomistima, predstavnicima javnog sektora, kao i svima zainteresiranima koji se u svom poslovanju trebaju koristiti adekvatnim znanjima o zelenoj gradnji. Svrha je Green Talksa educirati i informirati opću i stručnu javnost o zelenoj gradnji, energetskoj učinkovitosti i održivom razvoju, njezinim principima kao i mogućnostima uštede.
Također, u fokusu je očuvanje okoliša, upravljanje prirodnim resursima poput vode, šuma, obnovljivih izvora energije... Do sada je održano 23 Geen Talksa, u Zagrebu, ali i u drugim gradovima diljem Hrvatske.
Dario Kuštro
Svrha je Green Talksa educirati i informirati opću i stručnu javnost o zelenoj gradnji i održivom razvoju
TEHNOLOGIJA I RJEŠENJA
Na jučerašnjim Green Talks moglo se saznati što je nZEB, kada počinje obveza i kako projektirati i izvoditi nZEB. Razgovaralo se o energetskoj obnovi zgrada, financiranju i tijeku provedbe. Naposljetku, pokazani su primjeri rješenja i tehnologija za primjenu u nZEB i energetskim obnovama.
Najčitanije iz rubrike