Osijek
ŠKOLE OPREZNE PRI ODABIRU

Maturalna putovanja: Učenici i roditelji su za Španjolsku. A razrednici?
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Španjolska se izbjegavala zbog lanjskih napada, najviše se putovalo u Grčku

U školama se već naveliko razgovara o odlasku na maturalna putovanja koja će se realizirati krajem lipnja ili kolovoza sljedeće godine. Učenici svojim razrednicima predlažu zemlje koje bi željeli posjetiti u provodu života, no, čini se, kako njihove želje i želje njihovih roditelja, koji će to u konačnici sve i platiti, nisu na prvome mjestu. Nekoliko nam se osječkih učenika i roditelja požalilo kako im razrednici i ravnatelji uopće ne dopuštaju ni razmatranje o odlasku u željenu Španjolsku – glavni je razlog strah od novih teorističkih napada. Mnogi roditelji, međutim, kažu kako bi prema toj logici trebalo zabraniti putovanja u gotovo sve zemlje u koje se inače putuje na maturalac.

Zasitili se Španjolske?

- Pogledajte što se događa po cijeloj Europi, gotovo u svakom većem glavnom gradu u posljednjih desetak godina bar jednom je bio bombaški napad, a i dalje djeca idu tamo – od Italije, Francuske, Engleske, Turske pa čak i mirnih zemalja poput Norveške, Danske ili Belgije. Neke agencije nude maturalac i u Tunis, a najsmiješnije od svega je to što jedino u Španjolsku ne smiju ići. Ako smo mi roditelji za to, nije nam jasno zbog čega se to ne dopušta – komentirao je otac jedne gimnazijalke. Slažu se s njim još neki roditelji s kojima smo razgovarali.
- Mislim da možda čak i nije u pitanju strah od terorizma, nego su se i razrednici zasitili Španjolske. Mnogi već godinama idu na ista mjesta i htjeli bi promjenu. Razumijem ih, ali nije u redu da zbog toga djeci uskraćuju želje – kaže majka gimnazijalca.
Naime, Španjolska, Grčka i Češka proteklih su desetljeća prema izboru hrvatskih maturanata top-destinacije. Tako je i među osječkim učenicima. Naveden su im tri zemlje privlačne ponajprije zbog zabave koja se nudi na svakom koraku, ali i zbog bogatog kulturnog naslijeđa pa i obilaska sportskih atrakcija. Dobar glas, kažu učenici, prenosi se s generacije na generaciju, a najbolji već dugo prati Španjolsku. Cijene aranžmana, ovisno o zahtjevima i trajanju, kreću se od 1700 kuna za Češku pa do 3000 do 4500 kuna za Grčku i Španjolsku.
Ključni razlozi

Međutim, zbog prošlogodišnjih terorističkih napada u Barceloni krajem kolovoza, kada se na odlazak na maturalac za samo koji dan u tu zemlju spremalo 1500 hrvatskih srednjoškolaca, Ministarstvo obrazovanja preporučilo je odgodu putovanja u idućim tjednima. Taj su savjet tada poslušali i u osječkoj Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji pa je dio budućih maturanata otputovao u Grčku, srećom, prije sezone požara, a dio je izabrao popularni aranžman Krakow – Prag – Beč. Škole do 30. rujna trebaju izraditi školski kurikulum koji predviđa i maturalna putovanja, a ravnateljica Vlasta Opačak, prof., kaže da će škola učenicima odobriti put u Španjolsku sljedeće godine ako to bude želja većine.
- Smatram da roditelji koji plaćaju put i učenici koji na taj put idu trebaju biti ključni u donošenju odluka – kaže ravnateljica Opačak. Slaže se s roditeljima te dodaje da se izvanredne okolnosti poput napada ili elementarnih nepogoda ne mogu predvidjeti i da prema tomu, učenici zapravo nigdje ne bi trebali ni ići.
- Savjetujemo roditeljima i učenicima da odaberu destinaciju gdje imaju kvalitetan sadržaj primjeren maturalnim putovanjima, da to nije samo zabava, nego da djeca dožive puno iskustvo kakvo se nudi na desetodnevnim putovanjima u Španjolsku. Učenici i nastavnici vraćaju se prezadovoljni, nikada nismo imali loših iskustava – zaključuje Opačak. Slažu se s njom i drugi ravnatelji pa tako i v.d. ravnatelja III. gimnazije Dražen Jakopović, prof. Prijašnjih je godina kao razrednik vodio maturante najčešće na putovanja u Španjolsku, u Lloret de Mar. Češka i Italija maturantima te škole nisu zanimljive, jer ih posjećuju u ranijim razredima. Ravnatelj se već na upit roditelja i razrednika raspitao u Ministarstvu, gdje mu je, kaže, potvrđeno da nema razloga za zabrinutost. Kako je već nekoliko godina u školi zbog povoljnijih agencijskih ponuda praksa realizacije putovanja krajem lipnja, lani učenici nisu imali problema s odgodom putovanja.
Poučno i zabavno

- Naši gimnazijalci ne žele da maturalno putovanje bude samo zabava i disko. Bitni su im drugi sadržaji i putovanje žele pamtiti zauvijek. Španjolska im nudi sve, to je lijepa zemlja u kojoj imaju što vidjeti i naučiti, od drukčijeg mentaliteta do umjetnosti drugog tipa. Obilazi se ne samo Dalijev muzej, Sagrada Familia, Camp Nou ili Azurna obala nego i brojne druge znamenitosti – kaže Jakopović. Osvrnuo se i na situaciju zagrebačkih maturanata i lošeg smještaja koji su dobili u Grčkoj. Savjetuje školama da u javnom pozivu agencijama trebaju precizirati sve do najsitnijih detalja i takve situacije neće se dogoditi.
Jedno je vrijeme Grčka bila popularna među maturantima I. gimnazije, kao i gradovi Amsterdam, Pariz, Prag i Rimini, no Španjolska je broj jedan destinacija već dugi niz godina.
- Ako učenici i roditelji budu željeli putovati u Španjolsku, mi ćemo im tu želju ispuniti. Naravno da ćemo u slučaj izvanrednih okolnosti biti na oprezu – komentirao je ravantelj Dražen Đapić. A maturanti Trgovačke i komercijalne škole "Davor Milas" posljednji su put u Španjolsku putovali 1993. godine.
- Našim je učenicima to preskupo. Svake godine biraju isto, a to su aranžmani Beč – Prag – Budimpešta u trajanju pet do šest dana, znali su ići u Rimini u Italiji uz kraće posjete Veroni, Veneciji i Gardalandu – kaže ravnateljica, mr. sc. Sandra Brajnović.
Kristina Marić, voditeljica putničke agencije Arriva, koja je već 15 godina uključena u organizaciju maturalnih putovanja kaže da je Španjolska godinama broj jedan. Dodaje da su ipak ove godine škole i roditelji bili na dodatnom oprezu, pa se najviše putovalo u Grčku, ali i Češku. Kako su u tijeku rasprave na razini škola koje će uskoro tek raspisati javnu nabavu na koju mogu konkurirati turističke agencije iz cijele Hrvatske, podatcima o interesu, agencije raspolagat će tek krajem studenoga. Škole naime same određuju destinacije, aranžmane i trajanje putovanja kojima se agencije prilagođavaju.
- Putovanja najčešće prate školske kurikulume pa tako umjetničke škole biraju destinacije s više posjeta galerijama i muzejima, a elektrotehničke će se škole temeljiti na obilazak tvornica, automobilskih i drugih postrojenja – kaže Marić. Dodaje da bi voljela kada bi srednjoškolci pokazali interes za Lijepu Našu.
- Nikada nismo imali nijedan upit za maturalac u Hrvatskoj. Najveći je problem cijena. Češka, Grčka i Španjolska uvijek su jeftinije od Jadrana. S druge strane, Hrvatska mladima nije dovoljno egzotična – zaključuje Marić.
Jasenka Pejaković
Dražen Jakopović v.d. ravnatelja III. gimnazije
Naši gimnazijalci ne žele da maturalno putovanje bude samo zabava i disko. Bitni su im drugi sadržaji i putovanje žele pamtiti zauvijek. Španjolska im nudi sve, to je lijepa zemlja u kojoj imaju što za vidjeti i naučiti, od drukčijeg mentaliteta do umjetnosti drugog tipa.
AGENCIJE PRATE PREPORUKE
Upite škola za maturalce u Španjolsku u Arrivi imaju već sada. Vjeruju da će se brzo vratiti povjerenje koje je ranije ta zemlja uživala, smatra Kristina Marić, voditeljica agencije. Kaže da se izvanredne okolnosti ne mogu predvidjeti, ali treba biti spreman, pa u Arrivi imaju stručnu podršku u slučajevima više sile u 14 zemalja. “Prošla su vremena putovanja u posve sigurne zone i unatoč svemu što se događa po Europi, interes za putovanjima ne jenjava. Mi smo profesionalna agencija, pratimo stanje u svim zemljama u koje se putuje i ne nudimo putovanja na destinacije za koje postoji ikakva smjernica i preporuka nadležnih instutucija za pojačan oprez”, kaže Marić. A Ministarstvo vanjskih poslova trenutno ne preporučuje putovanja u sljedeće rizične zone: Afganistan, Burundi, DR Kongo, Jemen, Južni Sudan, Libiju, Siriju, Somaliju i Srednjoafričku Republiku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike