Kultura
KONCERT ZAGREBAČKE FILHARMONIJE

Dvadeseti jubilarni dar gradu heroju
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Na veličanstvenu koncertu zagrebačkih filharmoničara, u perivoju ispred prelijepog dvorca Eltz, uživali su brojni Vukovarci

Pred više stotina Vukovaraca, u prekrasnoj jesenskoj večeri, u perivoju ispred znamenitog povijesnog zdanja dvorca grofa Eltza u gradu heroju na Dunavu, Zagrebačka filharmonija održala je tradicionalni svečani koncert u povodu dvadesete obljetnice Vukovarskog festivala komorne glazbe. Nastavak je to tradicije koju Grad Vukovar i Zagrebačka filharmonija njeguju već puna dva desetljeća, još od prvog poslijeratnog nastupa u Vukovaru održanog na ruševinama dvorca Eltz, samo jedan dan nakon što je 27. svibnja iste godine Gradski muzej Vukovar, nakon sedam godina progonstva provedenih u muzeju Mimara u Zagrebu, svečano obilježio dan povratka u svoj grad.



Uz koncert i izložba

Pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Davida Danzmayra i istaknutog baritona Ljubomira Puškarića, građani Vukovara i njihovi gosti mogli su uživati u izvedbi triju izvenserijskih djela domaće i inozemne klasične glazbe. Prva je na programu bila Dramatska uvertira, op.25a poznatog hrvatskog kompozitora Blagoja Berse. Potom je slijedila prelijepa Romanca Zrinjskog iz jedne od najvažnijih hrvatskih opera - Nikole Šubića Zrinjskog kompozitora Ivana pl. Zajca. Kraj koncerta veličanstveno je zaključilo, može se reči, jedno najvažnijih djela jednog od najpoznatijih kopozitora klasične glazbe Ludwiga van Beethovena. Nezaboravnu 3. simfonija u Es-duru, op.55, poznatu i pod imenom Eroica, gosti iz Zagreba izveli su na impresivan način koji ne bi skoro zaboravili ni posjetitelji najelitnijih koncertnih dvorana u svijetu. Ta je poznata simfonija, kasnije nazvana ‘‘Eroica‘‘, napisana 1803. i 1804. godine. Ludwig van Beethoven tu je simfoniju prvotno posvetio Napoleonu Bonaparteu, no nakon što se Napoleon okrunio za cara, Beethoven je u bijesu potrgao naslovnu stranicu i kasnije promjenio posvetu u ‘‘sjećanje na velikog čovjeka". Logično je se simfonija više nije mogla zvati Napoleonovim imenom, pa je dobila do današnjih dana slavno ime.
Od svog prvog nastupa do danas Zagrebačka filharmonija pokazala je odlučnost da, bez obzira na strašne posljedice agresije na Vukovar, zajedno s Vukovarcima i svim drugim ljudima dobre volje ustraje na kulturnoj obnovi toga grada heroja.
Uz ovaj već tradicionalni koncertni nastup, Zagrebačka filharmonija svih ovih godina vrlo aktivno sudjeluje i u nizu drugih manifestacija i kulturnih događanja u Vukovaru, poput manifestacije Nebo nad Vukovarom ili Vukovarskim adventskim svečanostima, a nastupala je i u povodu obljetnice Dana sjećanja na žrtve Vukovara.
Ovaj koncert popraćen je i prigodnom izložbom fotografija koje su svjedočile o putu kojim su Vukovarci sa svojim zagrebačkim prijateljima prolazili u proteklih 20 godina u obnovi svoga grada i svoje kulturne baštine.
Kulturna obnova

U ime domaćina, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovara Ruža Marić zahvalila je zagrebačkim prijateljima na dva desetljeća dolaska u grad heroj na Dunavu svake jeseni i naglasila: "Ovih dvadeset godina od iznimne su važnosti za sve nas, jer je upravo Zagrebačka filharmonija svojim prvim koncertom, održanim 1998. godine, započela kulturnu obnovu Vukovara. Na tom koncertu izvedba Beethovenove simfonije ‘‘Eroica‘‘ probudila je snažne emocije u našim Vukovarcima povratnicima, jednako kao i u glazbenicima. Upravo su se iz tih emocija rodile ideje i naša želja da Zagrebačka filharmonija svake godine gostuje u Vukovaru. Zagrebačka filharmonija, zajedno s Vukovarcima, svih ovih godina pratila je obnovu i razvoj grada i danas, s istim programom kao prije dva desetljeća, svira pred obnovljenim dvorcem Eltz.“

Zadovoljna publika ispratila je glazbenike iz glavnog grada Hrvatske dugotrajnim pljeskom i porukom da se opet svi zajedno vide sljedeće jeseni u gradu na Dunavu.
Darko Kovačević
Dolazimo podijeliti ljepotu glazbe
Prigodne riječi uputio je i ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch. "Večerašnji koncert u Vukovaru dokaz je da naši glazbenici ne zaboravljaju što je ovaj grad propatio tijekom okupacije i rata i da već dva desetljeća s ponosom dolaze podijeliti ljepotu glazbe s građanima Vukovara‘‘, rekao je Boch i dodao: "Zagrebačka filharmonija svojim koncertnim djelovanjem i umjetničkom izvrsnošću potvrđuje da se snagom prijateljstva, zajedništva i vjere u ljepotu univerzalnog glazbenog jezika može stvarati ljepši svijet za sve ljude dobre volje‘‘
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike