Regija
NOVA USLUGA

Knjižni stacionar skratit će put knjige do čitatelja
Objavljeno 19. rujna, 2018.
ĐAKOVO/SELCI ĐAKOVAČKI - Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo u projektu približavanja knjige građanima otvara knjižnični stacionar u prigradskom naselju Selci Đakovački.
Ovaj drugi zaredom stacionar, prvi je otvoren u Đurđancima krajem prošle školske godine, bit će smješten u prostoru KUD-a Hrvatska čitaonica čiji će se članovi pobrinuti i za prigodni program koji će se održati 20. rujna kada počinje raditi.
Ravnateljica đakovačke knjižnice Anđelka Blažević objašnjava da je knjižnični stacionar zbirka od najmanje sto knjiga koje središnja knjižnica ustupa na određeno vrijeme, radi se najmanje dva puta tjedno, a zbirka se mijenja više puta godišnje.
- Realizacija projekta nije laka jer je potrebno pronaći prostor i ljude koji će se prihvatiti ove obveze. Cilj nam je suradnja sa svim prigradskim naseljima, ali i s općinama, pa pozivam načelnike da se uključe u ovaj program, jer smatram da bi lokalna zajednica trebala omogućiti svojim mještanima ovakve sadržaje, a mi ćemo osigurati knjiga koliko je potrebno, ističe ravnateljica napomenuvši da interesa za pisanom riječi ima i u najudaljenijim krajevima Đakovštine, čiji su stanovnici koristili nekadašnji Bibliobus, a mnogi i danas žale za njim.
- Stacionari su odlična prilika za približavanje knjige, jer tu se može naći stručna literatura, sadržaji o poljoprivredi i slično. Ljudima treba ponuditi, a uvjerena sam da će svaki potencijalni korisnik pronaći nešto za sebe - kaže Blažević, napomenuvši da su mjesni domovi ili prostori KUD-ova najbolji prostori za ovakve sadržaje što su iskoristili i u Selcima.
Od Ankice Karakaš Radošević, knjižničarke u OŠ Selci Đakovački, doznajemo kako je ovo plod međuknjižnične suradnje, a prostor u kojemu se okupljaju članovi KUD-a raznih uzrasta nametnuo se sam po sebi, među ostalim zahvaljujući i predsjednici društva Evici Šerfezi, učiteljici spomenute škole.
- Problem prigradskog naselja upravo je u tome što je dovoljno blizu grada, ali ipak daleko, desetak kuna, koliko košta prijevoz, a samim tim toliko je udaljena i knjižnica. Željeli smo knjigu približiti i učiniti ju dostupnom svim mještanima, a otvaranjem stacionara to će se i realizirati. Cilj nam je stvoriti malu oazu za sve zainteresirane gdje će se okupljati, čitati i razmjenjivati knjige - ističe Karakaš Radošević.
Svjesni su u Selcima da se ništa preko noći ne može učiniti, tako i stvaranje navike čitanja, pa i ne očekuju navalu od prvoga dana, ali vjeruju kako će stacionar s vremenom zaživjeti uz posjet brojnih mještana koji će iskoristiti priliku lako dostupne knjige.M.Alduk
Korak po korak
“U prigradskom naselju treba vremena kako bi se stvorila baza od 50 do 100 osoba, korisnika stacionara, pa zbog toga i mi idemo korak po korak. Očekujemo da će s vremenom porasti i zanimanje, a u svakom slučaju mi sada imamo naš mali depo razne literature dostupan svima zainteresiranima”, kaže knjižničarka OŠ Selci Đakovački Ankica Karakaš Radošević. Ona napominje kako su otvaranje stacionara povezali s rođendanom Adama Rajzla, poznatog đakovačkog pisca za djecu i odrasle te će se uz prigodni kulturni program, u kojemu će kao gost književnik sudjelovati i Rajzl, prezentirati njegov rad. Uvjerena da će knjižnični stacionar zaživjeti među Selčanima, Karakaš Radošević prisjeća se dobro prihvaćenog miniprojekta približavanja knjige čitateljima u suradnji s lokalnim kafićem. “Kako je kafić mjesto u kojemu se ljudi okupljaju, postavili smo policu s literaturom za djecu. To se pokazalo jako dobro prihvaćenim, pa vjerujem da će tako biti i s knjižničnim stacionarom u kojemu se mogu naći razni sadržaji za sve dobne skupine”, kaže Karakaš Radošević.
Najčitanije iz rubrike