Osijek
ZAJEDNIČKI EKOPROJEKT

Čepin i Vladislavci s 500.000
kuna do manje smeća
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Tonkovac i Tomas navode da će biti educiranja i informiranja stanovnika, posebice najmlađih
Općina Čepin je u suradnji s Općinom Vladislavci prijavila na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike projekt Provedbe programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom. Prema riječima čepinskog načelnika Dražena Tonkovca, ukupna vrijednost projekta iznosi pola milijuna kuna, s mogućnošću sufinanciranja 85 posto tog iznosa. Fond za zaštitu i energetsku učinkovitost donio je odluku o financiranju za ovaj projekt, pa je dvjema općinama, na čijem su čelu Tonkovac i Marjan Tomas, odobren iznos od 430.289,76 kuna, a potom je potpisan ugovor o dodjeli tih nepovratnih sredstava.
U Općini Čepin navode kako se educiranjem stanovnika nužnima nameću ciljevi kao što je informiranje i edukativne aktivnosti za sprječavanje nastanka otpada, aktivnosti za odvojeno prikupljanje otpada, aktivnosti za uporabu, aktivnosti za zbrinjavanje, te aktivnosti za sanaciju otpadom onečišćenog okoliša.
- Cilj je provedbe ovih aktivnosti doprijeti do širokog spektra društvenih skupina te ih informirati o važnosti provedbe ovog programa. Kao ciljanu skupinu posebno treba istaknuti djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi koja će u formativnim godinama učiti o važnosti održivog gospodarenja otpadom. Nadalje, aktivnosti su planirane i za srednjoškolce, studente, osobe srednje životne dobi, osobe treće životne dobi, ali i za turiste - kaže Tonkovac.
Zamjenik Općine Čepin Ivan Žeravica kaže kako su planirane aktivnosti kao što je tiskanje letaka i vodiča o sprječavanju nastanka otpada, odgovorno postupanje s otpadom, odvojeno skupljanje otpada, ponovna uporaba predmeta i kompostiranje. Darko Pejić
IZRADA PLAKATA, SLIKOVNICA, BOJANKI...
- U planu je izrada plakata, slikovnica i bojanki, specijalizirane web-stranice, održavanje tribina, radionica za djecu, kostimiranih igrokaza i predstava, organiziranje školskog natjecanja, izrada didaktičkih igračaka s brošurom za djecu, oglašavanje u tiskanim medijima, prevođenje letaka na strani jezik... - navodi Tonkovac. U Čepinu žele smanjiti komunalni otpad za 5 %, odvojeno prikupiti 60 % mase proizvedenog komunalnog otpada, odvojeno prikupiti 40 % mase proizvedenog biootpada koji je sastavni dio komunalnog otpada te odložiti na odlagališta manje od 25 % mase proizvedenog komunalnog otpada.
Najčitanije iz rubrike