Učionica
NASTAVAK KAPITALNOGA PROJEKTA „IZGRADNJA ZGRADE STUDENTSKOGA PAVILJONA U SVEUČILIŠNOM KAMPUSU U OSIJEKU”

Potpisan sporazum s novim izvođačima radova vrijednima 150 milijuna kuna
Objavljeno 14. rujna, 2018.

Kapitalan projekt „Izgradnja zgrade studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku“, vrijedan više od 174 milijuna kuna, ponovno je aktualan nakon višemjesečnoga zastoja.
 Naime, dana 31. kolovoza 2018. u vijećnici Rektorata Sveučilišta potpisan je sporazum između Sveučilišta u Osijeku i zajednice ponuditelja H GRAD d.o.o. Zagreb i POMGRAD d.o.o. Murska Sobota za nastavak izvođenja radova na izgradnji zgrade studentskoga paviljona, uređenju okoliša oko zgrade, izgradnji mosta između dviju zgrada, uređenju studentskoga trga te izgradnji i uređenju sjevernoga parkirališta – 2. faza. Sporazum su potpisali direktor i predstavnik zajednice ponuditelja, Berislav Trogrlić i Iztok Polanić, te rektor prof. dr. sc. Vlado Guberac u ime Uprave Sveučilišta.
Opći je cilj toga projekta osiguranje pristupa visokom obrazovanju za studente slabijega socioekonomskoga statusa uz unaprjeđenje infrastrukture studentskoga smještaja u cilju povećanja konkurentnosti obrazovne infrastrukture Sveučilišta u Osijeku. Specifičan je cilj projekta osiguranje studentskoga smještaja u gradu Osijeku izgradnjom zgrade i infrastrukture studentskoga paviljona u sveučilišnom kampusu s novih 796 kreveta prema europskim standardima čime će biti dostupan smještaj za ukupno 12 % nedomicilnih studenata koji žele studirati u Osijeku, a osobito za studente u nepovoljnom položaju.
Projektni je prijedlog prijavljen još 13. travnja 2016. na natječaj „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“ koje je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Nakon uspješne evaluacije 12. srpnja 2016. potpisan je Ugovor između Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova EU-a, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU-a i Sveučilišta u Osijeku o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt u iznosu od 174,3 milijuna kuna s PDV-om. Tijekom 2015. proveden je urbanističko-arhitektonski natječaj za izradu idejnoga rješenja zgrade studentskoga paviljona i 23. prosinca 2015. odabrano je prvonagrađeno idejno rješenje skupine autora: Ana Begović, Kata Marunica, Andrija Matotan, Nikica Pavlović, Nenad Ravnić, Goran Rukavina i Filip Vidović. Cjelokupna je projektna dokumentacija izrađena prema ugovoru u vrijednosti 2.998.125,00 kuna (s PDV-om). Građevinske dozvole za zgradu studentskoga paviljona, uređenje trga i pješačkih površina studentskoga te za izgradnju parkirališne površine ishođene su 26. listopada 2016. Dana 28. travnja 2017. Uprava je Sveučilišta sklopila sporazum sa zajednicom ponuditelja Gradnja d.o.o. Osijek, Ing-Grad d.o.o. Zagreb i Vodovod-Montaža d.o.o., a ugovorena vrijednost radova iznosila je 117.128.085,08 kuna s PDV-om. Radove i ugradnju namještaja i opreme nadzire Institut IGH d.d. Zagreb sukladno Ugovoru u vrijednosti 723.750,00 kuna s PDV-om.
S obzirom na to da učestala upozorenja i opomene izvoditeljima na kršenje dinamike izvođenja radova nisu urodila plodom, Uprava je Sveučilišta 14. studenoga 2017. raskinula sporazum sa zajednicom ponuditelja i 2. veljače 2018. preuzela do tada obavljene radove koji obuhvaćaju veći dio radova na izgradnji parkirališta te temeljnu ploču i dio stupova podrumske etaže ukupne vrijednosti 7.401.315,25 kuna s PDV-om (što predstavlja 6,32 % ugovorenih radova).
Nakon raskida sporazuma s dotadašnjim izvođačima, projektni tim Sveučilišta u suradnji s projektantima pripremao je dokumentaciju za provedbu novoga postupka javne nabave koji je započeo objavom u elektroničkom oglasniku javne nabave dana 17. travnja 2018. godine. Dana 1. kolovoza 2018. godine kao ekonomski najpovoljnija odabrana je ponuda zajednice ponuditelja H GRAD d.o.o. Zagreb i POMGRAD d.o.o. Murska Sobota. Ukupna cijena ugovorenih radova druge faze izgradnje zgrade i okolne infrastrukture iznosi 119.587.424.16 kuna bez PDV-a, odnosno 149.484.280.20 kuna s uključenim PDV-om, a rok je izvođenja radova 20 mjeseci od dana sklapanja sporazuma. Imajući u vidu iznimnu važnost konkretnoga projekta za studentsku populaciju na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te činjenicu kako je financiran putem bespovratnih sredstava EU-a, očekujemo uspješan završetak izgradnje i opremanja novoga studentskog paviljona te što skorije useljenje studenata i ispunjenje cilja projekta.
Stjepan DRAVINSKI

Projektni tim Sveučilišta u Osijeku


Projektni tim Sveučilišta u Osijeku zadužen za pripremu i provođenje kapitalnih projekata Sveučilišta čine: prof. dr. sc. Drago Šubarić, voditelj EU projekata; Silva Vujnić, mag. iur., koordinatorica projekata; Anđelka Klaić, dipl. oec., koordinatorica za financijski menadžment; Stjepan Dravinski, dipl. iur., koordinator za provođenje javne nabave; Vanja Grgec, dipl. ing. građ., koordinatorica za izgradnju i opremanje; Vlasta Dragušica, dipl. iur., asistentica za provođenje javne nabave; Tomislav Knežević, voditelj Studentskoga doma te Miljenko Šustić, voditelj tehničkih poslova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike