TvObzor
HRT: ŠESTA SEZONA IGRE PRIJESTOLJA

Nastavak borbe plemenitaških obitelji Zapadnozemlja za Željezno prijestolje
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Kritičari hvale visoku kvalitetu produkcije ove serije, scenarij, razvoj radnje i glumački postav, a "Igra prijestolja", zaradila je najviše nominacija na 68. dodjeli TV nagrade Emmy

U subotu, 15. rujna, na drugom programu Hrvatske televizije s početkom u 21.50, bit će prikazan prva epizoda šeste sezone serijala "Igre prijestolja". Ova sezona prati nastavak borbe Starkovih i drugih plemenitaških obitelji Zapadnozemlja za Željezno prijestolje.


Starkovi će poraziti Boltone, a Jon Snijeg bit će proglašen Kraljem na Sjeveru. Tyrion će pokušati vladati Meereenom, dok dothrakljansko pleme Daenerys drži u zatočeništvu. U Kraljevom Pristanu, vojska Tyrella pokušat će izbaviti Margaery i Lorasa, ali Margaery će se predati Vrhovnom vrapcu koji će postati moćniji i utjecati na kralja Tommena. Na dan svoga suđenja, Cersei će spaliti Veliku septu i pritom pobiti svoje suparnike, Tommen će dići ruku na sebe. Cersei će se okruniti za kraljicu Sedam kraljevina. Ellarija Pješčana i tri kćeri Oberyna Martella ubit će Dorana i Trystanea Martella te preuzeti vlast u Dorneu. U Istočnozemlju, khal Moro uhvatit će Daenerys Targaryen i odvesti je pred khalove. Ona će ih spaliti žive i preuzeti zapovjedništvo nad Dothrakijima. Olenna i Dornjani udružit će snage s Daenerys.
Kritičari hvale visoku kvalitetu produkcije ove serije, scenarij, razvoj radnje i glumački postav. ‘‘Igra prijestolja‘‘ zaradila je najviše nominacija na 68. dodjeli TV nagrade Emmy. Ukupno je požnjela dvadeset tri nominacije, a osvojila nagrade u dvanaest kategorija, uključujući i nagradu za najbolju dramsku seriju drugu godinu zaredom.
Scenaristički tim šeste sezone uključuje izvršne producente i idejne začetnike serije Davida Benioffa i D. B. Weissa, producenta Bryana Cogmana i Davea Hilla. Autor George R. R. Martin, koji je za svaku od prve četiri sezone napisao scenarij za jednu epizodu, nije napisao scenarij za šestu sezonu, jer je radio na romanu "Zimski vjetrovi", šestom romanu iz serije "Pjesma leda i vatre".
Ovu sezonu režirali su Jeremy Podeswa (prvi i drugi nastavak), Daniel Sackheim (treći i četvrti nastavak), Jack Bender (peti i šesti nastavak), Mark Myold (sedmi i osmi nastavak) i Miguel Sapochnik (deveti i deseti nastavak). Sackheim i Bender prvi put su režirali "Igru prijestolja", a ostali su redatelji režirali po dvije epizode u prošloj sezoni. (N.K.)
GLUMCI
Glavne uloge u serijalu tumače Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister), Lena Headey (Cersei Lannister), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Kit Harington (Jon Snijeg), Aidan Gillen (Petyr "Maloprsti" Baelish), Liam Cunningham (Davos Moreplovni), Carice van Houten (Melisandre), Natalie Dormer (Margaery Tyrell), Indira Varma (Ellaria Pješčana), Sophie Turner (Sansa Stark), Nathalie Emmanuel (Missandei), Rory McCann (Sandor "Pseto" Clegane), Maisie Williams (Arya Stark) i Conleth Hill (Varys).
PJESMA LEDA I VATRE
Pjesma leda i vatre naziv je za seriju fantastičnih romana američkog pisca Georgea R. R. Martina. U knjizi se opisuje izmišljeno mjesto Zapadne zemlje, a knjiga prati sudbinu više likova kroz čije dogodovštine se upoznajemo s radnjom. Vrijeme u koje se zbiva radnja može se opisati kao europski Srednji vijek. Knjiga je poznata kao iznimno složena i duga, s bezbroj likova koji su detaljno opisani te prema neočekivanim obratima u radnji. Knjiga opisuje feudalni i patrijarhalni sustav s elementima fantastike. Postoji puno poveznica između događaja i likova u "Pjesmi leda i vatre i stvarnih događaja i ljudi u Ratu ruža u Engleskoj. Dvije glavne kuće u "Pjesmi leda i vatre", Starkovi i Lannisteri, predstavljaju povijesne engleske plemenitaške obitelji kuću York i kuću Lancaster. Martin je, kao student srednjovjekovne Europe, izjavio da je Rat ruža, kao i mnogi drugi događaji u to vrijeme u Europi utjecao na knjigu. (wikipedia.hr)
Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike